EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изявления Плевнелиев, Борисов & Ненчев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изявления Плевнелиев, Борисов & Ненчев

mail21:29 | 16.06.2016прегледи 3766 коментарикоментари 0


/обновена/ Няма нищо извънредно, което да се случва в държавата. Това каза по време на извънреден брифинг в президентството държавният глава Росен Плевнелиев. Той посочи, че в рамките на политиката на публичност и прозрачност, на която държи и се води, е организиран този брифинг в Президентската институция. По думите му в има програма за отбраната, която е приета от правителството и Народното събрание и там има описана среда на сигурност, която не се е променила. Президентът каза, че нищо не се е променило в Плана за развитие на въоръжените сили и припомни, че там има 9 приоритета. „Няма как някой да е изненадан от това, което се случва във ВМС”, каза Плевнелиев. По думите му информацията, която е в медиите са донякъде слухове, донякъде неразбиране. Държавният глава каза още, че участваме в инициативи на НАТО и припомни вчерашната позиция на България, която ще участва с до 400 военни в многонационална бригада на НАТО, базирана в съседна Румъния.

На срещата с румънските ни колеги беше повдигнат въпросът за нова инициатива в Черно море, но нека спрат със спекулациите, че ще се правят флотилии срещу някого, призна президентът. "Да, нашите колеги повдигнаха въпроса за нова инициатива в Черно море”, каза той и посочи, че тя ще бъде в рамките на българското сътрудничество със страните членки на НАТО и всички са поканени да участват в нея.
„Става въпрос за учение на ротационен принцип”, каза държавният глава. По думите му България прави това, което винаги е правила по най-честния и почтен начин. „Обръщаме се към медиите да спрат със спекулациите, че ще се правят флотилии срещу някого. Единни сме всички институции говорим за това какво правим, останалото не го правим”, каза той.

Категорични сме - флотилия, по начина, по който е предложена е отхвърлена и от военния министър, и от президента и от външния министър на България. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинга. Темата за флотилия беше повдигната и от румънския премиер и от румънския президент, обясни Борисов. Тъй като с президента Плевнелиев не сме имали възможност да се срещнем и да изясним какво сме говорили с гостите, това го направихме днес, поясни премиерът. Той подчерта, че „има държави, които гонят своите интереси и позиции, това си е тяхна работа”. Евроатлантическата ориентация на България е доказана, заяви Борисов и изреди поредица от участие на България в международни НАТО-вски учения, изграждане на базата в Безмер и пр. Винаги сме казвали, че ние сме свободолюбива страна. Искам в Черно море да виждам големи кораби с туристи и яхти, а не да виждам флотилии, заяви Борисов.

От своя страна, министърът на отбраната Николай Ненчев заяви: 

Не сме водили разговори за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България. Всичко, което се случва в последните няколко дни, беше съгласувано както с президента, така и с министър-председателя. Разговори извън този контекст и ангажименти, свързани с каквото и да е друго, не сме поемали. Действително имах среша с моя румънско колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия и помолих, ако се разглежда този въпрос да се разглежда във формат политическо ръководство на НАТО. Т. е. никакви други ангажименти извън този контекст сме приемали и не сме водили разговори за изграждането на каквито и да е флотилии между Румъния, Турция и България”.

Румъния реагира също

Разбрах, че се появиха всякакви интерпретации и ще е хубаво да обясня, преди те да се развият. Може би неправилно е разбрана думата флотилия. Това неправилно е разбрано, защото НАТО не желае да създаде и поддържа в Черно море такава флотилия, каза в отговор на журналистически въпрос край град Мартен, Русенско, президентът на Румъния Клаус Йоханис.
По думите му се има предвид съвместни възможни учения или маневри с участието на страни, членки на НАТО.

Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция за това, че е прекратила едностранно споразумението за реадмисия, но факт е, че от 200 бежанци, които сме върнали имаме 200 отказа. Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем, свързан с отказа ми страната ни да участва в общ Черноморски фронт срещу Русия. България е един от най-лоялните и най-точните членове на ЕС. Това написа по-рано във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов. Ето какво каза още той преди общото изявление с президента и министъра на отбраната:

Имаме българо-американска база. Има и американски войници, и наши. Непрекъснато провеждаме учения, но искам в Черно море платноходи, яхти, туристи по плажовете, а не да се разхождат фрегати. Явно много хора са забравили какво означава война. Аз считам, че България няма как да бъде нападната от страна на Русия. Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Преди седмица разговарях с румънския премиер, вчера с румънския президент и на дълго и на широко им обясних, не само нашите исторически корени и позиции, но и това, което се е случило предишните години. Освен това, нека не забравяме, когато в Анкара Ердоган и Путин прекръстиха проекта „Южен поток” в „Турски поток” и руският президент размаха пръст срещу България. Тогава нито един мой колега или съсед не се обади в наша защита. Паралелно с това ние влязохме в тежки конфликти, това го казвам за ястребите, и когато трябваше да отстоим националите си интереси за Бургас-Александруполис, и за Южен поток, и за АЕЦ „Белене”, ние бяхме повече от твърди и няма такива други в Европа. Сега, не виждам никаква причина да говорим за флотилии, военни фрегати. Това минава границата на това, което аз мога да допусна. И аз ще потърся обяснение от моите министри, ако те са направили такива обещания.

Пълният текст на изявленията четете тук.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012