EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изчислете личната си вноска към бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изчислете личната си вноска към бюджета

mail13:57 | 28.11.2016прегледи 2877 коментарикоментари 0


Данъците, които всеки един плаща, както и разходите на държавата, пречупени през т. нар. лична касова бележка, може да се изчислят на специализираната страница kolkodavam.bg. Тя е разработена от Института за пазарна икономика и Фондация за свободата "Фридрих Науман". Страницата позволява на всеки работещ да изчисли данъците и осигуровките, които плаща на държавата. Чрез няколко съвсем прости въпроса, индивидуализираното приложение дава възможността на всеки да пресметне своята лична данъчно-осигурителна тежест в зависимост от своята заплата и потребление, както и да види своята лична разходна бележка, която показва за какво държавата ще похарчи платените от него данъци.

Различните опити с приложението показват, че данъчно-осигурителната тежест на работещите българи е в рамките на 40-45% от това, което заработват с труда си. Ако прибавим и някои невключени в приложението данъци като имуществените, например, както и различните държавни и общински такси, то данъчно-осигурителната тежест на работещите приближава 50% от изработеното.

Най-голямата тежест идва от осигуровките (както на работодателя, така и работника) и от ДДС, което се плаща при потреблението. Потреблението на акцизни стоки, особено на цигари и горива, също носи сериозна тежест за тези, които ги купуват редовно.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg