EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изчакваме, преди да купим имот

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изчакваме, преди да купим имот

mail09:15 | 07.02.2024прегледи 530 коментарикоментари 0


Информацията, поместена в Агенцията по вписванията показва, че у нас сделките на годишна база намаляват, въпреки отчетен ръст през четвъртото тримесечие на годината. Забелязва се и забавен ръст на цените, особено сравнено със случилото се през 2022 година, когато бе отчетен пик в това отношение. Тогава цените на имотите в България бяха достигнали исторически най-високи нива.

На какво обаче се дължи спадът в броя сключени сделки на пазара на недвижими имоти в България?

Купувачите изчакват повече, преди да влязат в сделка

Експертите отбелязват, че един от основните фактори за това е поведението на купувачите, които са по-склонни да изчакват, избирайки по-бавно и по-внимателно, преди да влязат в сделка. За разлика от предходни години, те не са толкова склонни на компромиси.

Една от причините за това изчакване е желанието на купувачите да разберат какво ще се случи с лихвите по ипотечните кредити, докато други се надяват да се стигне до спад в цените на недвижимите имоти. Тук трябва да се отбележи, че в големите градове на страната цените на имотите са достигнали стойности, които ги правят недостъпни за немалка част от евентуалните купувачи.

Сред причините за по-малкото сделки е и намаленото предлагане на жилища тип “ново строителство”, както и по-малкото налични имоти на вторичния пазар.

По-високите цени на имотите от своя страна водят и до тегленето на по-големи кредити. Данните на една от водещите банки в страната показват, че средният размер на кредитите у нас отбелязват ръст с 10% и достига до сумата от 200 000 лева, като около 60% от жилищните сделки в България се сключват посредством тегленето на ипотечен кредит. Може да се каже, че към момента България остава една от страните с най-ниски лихви по ипотечните кредити в Европа.

Повече сделки с имоти в четвъртото тримесечие на годината

Сравнено с третото тримесечие на годината, през четвъртото се забелязва ръст на сключените сделки с недвижими имоти в страната. В София са били сключени 10 075 сделки, сравнено със 7001 през предходното тримесечие. Ръст се отбелязва още в градове като Пловдив, Бургас и Варна, а общо за страната сключените сделки са 62 398, сравнено с 54 277 за третото тримесечие на 2023 година. Както обаче отбелязахме, забелязва се спад сравнено с данните от пиковата в това отношение 2022 година.

Същевременно от данните на НСИ за третото тримесечие на 2023 година разбираме, че въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради за страната са 1239, което бележи спад със 7.3%, сравнено със същия период за 2022 година. Тук може да се отбележи, че най-голям е дялът на новопостроените къщи - 76%, следвани от жилищни кооперации - 15.3%.

Какво търсят хората в сферата на недвижимите имоти?

И през четвъртото тримесечие на 2023 година се запазва тенденцията купувачите да търсят по-големи апартаменти с цел живеене. Най-предпочитани са тристайните жилища, следвани от двустайните. Забелязва се по-слаб интерес към многостайните такива, както и към едностайните. Тук клиентите предпочитат вече завършени имоти, включително обзаведени такива.

Цените на жилищата в България

Данните показват, че цените на жилищата запазват нивата си, като няма съществени промени спрямо предходното тримесечие. За двустаен апартамент средната цена на имотите варира между 1600 и 1800 евро на кв.м., докато при тристайните - между 1500 и 1700 евро на кв.м. Стойностите варират най-вече според това в кой район се намира имотът.

Цените в София започват от около 1800 евро на кв.м., а в идеалния център на София могат да достигнат до 2500 евро на кв.м. Високи стойности на имотите продължават да се забелязват в квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов”, където цените варират между 2300 и 2800 евро на кв.м. В някои случаи стойността на имотите може и да надвиши 3000 евро на кв.м.

Южните райони на София остават най-търсени

В София най-търсени сред купувачите остават южните райони на столицата, както и широкия център на града. Забелязва се обаче и висок интерес към квартали като “Младост”, “Полигона” и “Овча купел” 2, които остават апетитни. Водещи за бъдещите собственици остават фактори като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги и учебни заведения.

Няма сериозни промени по отношение на предлагането

По отношение на предлагането, през последното тримесечие на 2023 година не се забелязват сериозни промени, сравнено с предходни периоди от годината. Няма осезаеми разлики и спрямо 2022 година. И този път най-предлагани остават двустайните и тристайни апартаменти “на зелено”, вследствие на множеството започнало строителство на нови сгради в София. И ако през миналата година се забелязваше спад на интереса и дори недоверие към този тип имоти, през 2023 интересът се увеличава.

В София най-активно е предлагането на недвижими имоти в квартали като “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, където се отчита бум на строежи на нови сгради. Там средните цени на предлаганите жилища са между 1300 и 2000 евро на кв.м., като стойностите до голяма степен се определят от нивата на завършеност на имота, локация и характеристики. Ограничено обаче остава предлагането на къщи в района на София, но има достатъчно опции за редови, двуфамилни или многофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип.

Лек спад в пазара на недвижими имоти в Пловдив

В Пловдив се забелязва лек спад на пазара на недвижими имоти, но това не води до понижаване на цените, показват данните. Има лек ръст при търсенето на парцели сравнено с предходното тримесечие, но не и спрямо 2022 година. В града под тепетата има засилено търсене на къщи, а средните цени на имотите в Пловдив са между 900 и 1500 евро на кв.м. Предпочитани райони за купувачите остават “Тракия”, “Кършияка”, “Христо Смирненски” и “Младежки хълм”.

Какво се случва с ваканционните имоти у нас?

Не се забелязват съществени разлики при пазара на ваканционни имоти в страната, сравнено с предходните тримесечия на годината. Търсенето продължава да бъде в застой, като остава нисък и броят на сключените сделки. Въпреки това, спад на цените на ваканционните имоти не се отчита. Средната цена на студио остава около 1000 евро на кв.м., а на двустайни апартаменти - между 1050 и 1100 евро на кв.м. При тристайните апартаменти цените достигат 1200 евро на кв.м.

Какво може да се очаква през 2024 година у нас?

На този етап очакванията за новата 2024 година на пазара на недвижими имоти в България са положителни. Би следвало да наблюдаваме умерен и балансиран пазар, без сериозни трусове. Възможно е да се забележи плавно покачване на лихвите по ипотечните кредити, но същевременно и нарастване на доходите. Съществуващата инфлация в страната се очаква да остане на умерени нива. По отношение на цените на жилищата, там не се очакват особено съществени промени, а по-скоро задържане на настоящите нива.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158