EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изхвърляме по 90 кг храна на човек годишно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изхвърляме по 90 кг храна на човек годишно

mail13:05 | 03.04.2024прегледи 445 коментарикоментари 0


България изхвърля средно 90 кг храна на глава от населението годишно, което е по-добре от средното в ЕС – 127 кг, но все пак изоставаме от лидерите Япония и Корея.

Най-често заведенията разхищават храна от обедните менюта на ресторантите, включително супи, салати и десерти, а в супермаркетите най-хвърляните продукти са плодовете и зеленчуците. FoodObox прави и образователни кампании сред деца, като им показват вредите от разхищаването на храна и как може да се предотврати, това коментира Джейн Димитрова, съосновател на платформата FoodObox в тв интервю.

Целта й е да се бори с разхищението на храна. Платформата го постига, като свързва заведения за хранене с крайни потребители, а непродадената храна в края на деня се предлага с намаление с над 40%, каза Димитрова. В момента тя партнира с около 500 заведения, скоро и със супермаркети, в по-големите градове България и в Букурещ от миналата година.

Най-често се разхищава храна от обедните менюта на ресторантите, включително супи, салати и десерти, а в супермаркетите най-хвърляните продукти са плодовете и зеленчуците.

В други държави има добри практики с борбата с разхищението.

„Франция е една от държавите лидери в борбата с разхищението с храната. Още преди 10 г. те въведоха един закон, чрез който супермаркетите са длъжни да даряват храната с наближаващ срок на годност и те го правят, съответно те са освободени от данък и освен това, ако не го направят трябва да платят солени глоби и се следи за тези глоби. И у нас има няколко регулации, но трябва да се спазват, за да може да функционират.“

България изхвърля средно 90 кг храна на глава от населението годишно, което е по-добре от средното в ЕС – 127 кг. Страната ни също така се справя много по-добре от съседките ни Гърция и Румъния. Все пак изоставаме от световните лидери – Япония и Корея, които изхвърлят под 30 кг на глава от населението годишно. Това се постига със специални стимули и политики насочени в тази посока в азиатските държави.

„Определено трябва да се възползваме от новите технологии, от изкуствения интелект, било то най-проста апликация, през която можеш да следиш наличностите на продукти в хладилника, включително да вкараш изтичане на срока и то да ти напомня кога, и какво трябва да консумираш, какво ти е свършило и трябва да го напазаруваш. В ресторантите всякакви технологии като следене на инвентара и динамично намаляване на цената.“

Платформата прави и образователни кампании сред деца, като им показват ползите от намаляване на разхищението и как да се борят с това. В училищата често се изхвърлят плодове и зеленчуци от децата, предоставени им от държавната програма.

Компанията цели да привлече големи супермаркети, тъй като те изхвърлят голямо количество храна. Също така целят да стабилизират българският си пазар, което би им помогнало да се разширят в чужбина.

източник:Българо-румънска търговско-промишлена палата


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg