EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Източните Родопи с нова туристическа карта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Източните Родопи с нова туристическа карта

mail17:20 | 17.02.2011прегледи 993 коментарикоментари 0


Най-новата и най-подробна досега туристическа карта за Източните Родопи бе представена днес за първи път на традиционното годишно международно изложение "Ваканция СПА и Експо" в София.
Картата е направена от български и холандски експерти и е финансирана от проекта за устойчиво развитие на Родопите "Новото тракийско злато". Картата е отпечатана в две версии - на български и на английски език. Приходите от първия й тираж ще бъдат използвани за актуализираното й и допълнено преиздаване.
Туристическата карта представя всички забележителности на Източните Родопи, като е обхваната територията на десет цели общини (Кърджали, Ардино, Черноочене, Момчилград, Джебел, Кирково, Крумовград, Ивайловград, Маджарово, Стамболово) и части от още пет общини - Харманли, Свиленград, Неделино, Любимец и Златоград с обща площ от 6 000 кв. км.
Изложена е цялата туристическа информация за района:
38 археологически и исторически забележителности, 32 природни обекта, 15 защитени местности, 13 религиозни обекта, както съобщи на представянето Михаела Кирчева от екипа на проекта.
Представени са около 20 вело- и пешеходни маршрута с информация за забележителностите, които могат да се видят по пътя им, и с подробности за денивелацията и дължината им, както и за времето, нужно за прехода. Има отбелязани местата за наблюдение на птици (за орнитоложки турове), точките, подходящи за наблюдение на бозайници и влечуги (за пътуванията от типа Wildlife), както и красивите панорамни гледки, които Източните Родопи разкриват.
Специална рисунка разкрива биоразнообразието на Източните Родопи, едно от най-богатите в Европа, посочи специалистът по биоразнообразие Христо Христов, един от авторите на картата.
Картата предлага актуална и подробна информация за местата, където туристите могат да отседнат или да спрат, за да хапнат и да се освежат.
Туристическата карта за Източните Родопи е само един от продуктите "Новото тракийско злато".
Холандско-българският екип на проекта започва работа по нейното продължение - издаването на първия туристически пътеводител за Източните Родопи.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 865