EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изтеглените от КТБ суми = 150 млн.лв.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изтеглените от КТБ суми = 150 млн.лв.?

mail09:25 | 25.06.2014прегледи 2621 коментарикоментари 0


Две енергийни дружества - "Булгаргаз" и ТЕЦ "Марица-изток 2", са получили нареждане от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да изтеглят парите си от Корпоративна търговска банка (КТБ) в началото на миналата седмица и това е предизвикало допълнителна паника сред вложителите, съобщи финансистът Стоян Александров. за близката до властта TV7. Същите подозрения сподели Александров още миналата събота за Нова телевизия.

Стоян Александров потвърди, че енергийните предприятия са изтеглили под административен натиск парите си от банката."Аз ги посочих тези две структури на база на достоверни източници на информация, че е имало обаждане от БЕХ или НЕК, може би БЕХ. Даже ми казаха, че техническо лице се е обаждало, а не от мениджмънта", защити твърдението си Александров, цитиран от телевизията.Така предприятията са заставени да изпълнят транзакциите, без да знаят кой точно от БЕХ е наредил операциите.

"В тази банка работят стотици хора, това е една от големите банки и служителите, колкото и да са лоялни си казват - държавата се изтегля от банката. Това е основание за паниката, те споделят със свои близки и това има ефектът на снежната топка", разясни финансистът, който е и бивш министър на финансите.

Според информация на TV7 изтеглените средства от двете държавни енергийни компании са 150 млн. лв., но Стоян Александров не потвърди сумата и не смята, че конкретната цифра има значение в случая.
От БЕХ не отрекоха тегленето на парите от КТБ. Без отговор останаха въпросите колко средства и на кои енергийни предприятия са пренасочени. От БЕХ обявиха за телевизията, че авоарите на холдинга са изтеглени на основание министерско постановление №127 от 27 май 2013 г., според което държавни дружества могат да държат в една банка до 25% от средствата си.

По-късно днес на заседание на ДКЕВР Александър Петров, началник на управление "Лицензионна дейност" в "Булгаргаз" каза, че през последните седмици "Булгаргаз" като дъщерно дружество на БЕХ не е теглило свои средства от КТБ.  Не сме изтеглили суми от КТБ в рамките на миналата седмица, изпълняваме стриктно законовите изисквания за това не повече от 25% от средствата на дружеството да са в една банка, посочи Петров.

 

 Депозити на някои от по-големите фирми в КТБ

 zoom_sss

таблица: EconomyNews.bg

Източници за данните, които са към 31.03.2013 г., са от БНБ, МИЕТ, Търговски регистър

Забележка: Публикуваните суми за размера на депозитите не са официални и са получени след пресмятане на публично известните данни, изнесени от БНБ, МИЕТ и съответните банки във финансовите им отчети.

 


Тагове: лева, КТБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg