EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изслушването на Румяна Желева е възможно on line

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изслушването на Румяна Желева е възможно on line

mail14:22 | 12.01.2010прегледи 701 коментарикоментари 1


В понеделник членовете на ЕП започнаха изслушванията на 26-те номинирани за членове на Европейската комисия през следващите 5 години.
С цел да се позволи на Комисията да пристъпи бързо към работа, изслушванията са концентрирани в рамките на 7 дни, като на ден се провеждат най-много 6 изслушвания.
По този начин се дават възможност на членовете на ЕП да одобрят или да отхвърлят целия състав на Комисията на 26 януари.
Кандидати за комисари отговарят в продължение на три часа на въпроси от депутатите в парламентарните комисии, покриващи техните портфейли

Изслушването на Румяна Желева (Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи) по програма е за  днес от 17:30 до 20:30 ч. българско време.

ЕП е осигурил възможност за проследяване на този “маратон” online.

Не е нужна регистрация. Може да се възползвате и да отидете на EP Live ; BG Live. Изслушването също може да се проследи на живо и по програма "Хоризонт" на БНР.

Мнозина в Брюксел очакват с интерес изявата на Румяна Желева. След статии в германската преса, хвърлящи съмнения върху българския кандидат-комисар, заради бизнес делата на нейния съпруг, председателят на Еврокомисията се намеси лично. В писмо до зелените в европарламента, едни от най-големите критици на Румяна Желева, Барозу пише: „Всеки, който обвинява другиго за нарушения, би трябвало, разбира се, да представи съответните доказателства така, както го изискват принципите на правото в нашите демократични общества, предполагащи обвинителят да докаже своите обвинения, а не обвиняваният да доказва своята невинност, каквато беше практика в някои политически режими, които за щастие вече ги няма в Европа”.
Евродепутати изразиха вече опасения, че заради тази тема, няма да могат да изпитат Желева върху същността на работата, която я очаква в ЕК, а именно хуманитарната помощ и реакцията при кризи.
Румяна Желева, ако бъде одобрена, ще бъде вторият български еврокомисар след Меглена Кунева, която отговаряше за защитата на потребителите в предишната комисия на Жозе Барозу от 1 януари 2007 г. до 31 октомври 2009 г.

След изслушванията съответната Комисия докладва на председателите на парламентарните групи и на председателите на всички комисии решението си за всеки кандидат. Ако са недоволни, депутатите може да поискат или нов кандидат, или смяна на ресора на настоящия кандидат.
След края на изслушванията председателят на ЕК ще представи програмата си пред Парламента и Комисията ще бъде подложена на гласуване като едно цяло от депутатите.


 
Коментари
 
rumen221 - 12-01-2010 г. 16:17:05

Приятели, Къде виждате изненада и новина...: ..." - Oт БСП съобщиха, че са установили конфликт на интереси на Румяна Желева. Според справки в търговския регистър се оказва, че като член на ЕП през 2007 г. тя е съвместявала неправомерно участие като управител в търговско дружество..." - Новина няма... - Та кажете ми в коя държава комунистите не се държат като диваци и варвари със собствените си държави...??? - За тях разлика между кражба от мандра и саботаж срещу еврокомисар няма...!!! - За 100 години, нищо старо не забравиха и нищо нава не научиха...!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165