EUR 1.9558
USD 1.8411
CHF 1.9840
GBP 2.2355
CNY 2.2355
you tube
mobile version

Израел: Ще се продава кашер месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Израел: Ще се продава кашер месо

mail09:25 | 24.01.2023прегледи 852 коментарикоментари 0


Главният равин на Израел е дал одобрението си за кашер на компания, която иска да продава месо, "отгледано" от клетки на крава, като същевременно премахва самото животно от уравнението, предаде Ройтерс.

Култивираното месо, отгледано от животински клетки в лаборатории или производствени предприятия, е смятано за възможност за намаляване на вредите върху околната среда, създавани от месната индустрия и за намаляване на опасенията относно хуманното отношение към животните.

Методът обаче повдига въпроси относно религиозните ограничения, като например кашрут в юдаизма или халал в исляма.

Еврейският диетичен закон определя кашерното месо като произхождащо от крава, заклана според определен ритуал, и изисква то да се съхранява и консумира отделно от млечните продукти.

Главният равин Давид Лау се намеси по въпроса за първи път, като каза на израелската фирма "Алеф фармс" (Aleph Farms), която миналата година си осигури финансиране от 105 милиона долара за производството, че култивираните тънко нарязани пържоли, които ще излязат на пазара тази година, наистина са кашер.

"Алеф фармс" събира проби от клетки от живо животно и след това ги размножава в култиватор, който имитира условията в тялото на животното. Това е различно от популярните алтернативи на растителна основа, които нямат животински произход.

В писмо от 11 страници от 17 януари до компанията, в което се описва производственият процес и се позовава на еврейски правен прецедент, Лау каза, че продуктът попада в категорията "парве", което не не нито месо, нито млечни продукти. Но равинът изисква продуктът да бъде ясно представен като алтернатива на месо, за да се избегне объркване с конвенционалните меса.

Въпреки че решението се отнася конкретно за технологията на "Алеф фармс", то може да се ползва и от други компании. Говорител на Лау сподели, че вече са получили подобни искания от редица фирми.

Главният изпълнителен директор на "Алеф фармс" Дидие Тубиа нарече решението на Лау "еталон, отправна точка за много други кашер организации в Израел и в чужбина".

Според Тубиа това е първата стъпка, която може да бъде последвана от сертифициране на технологията на много по-големия пазар на халал храни и дори от одобрение за индусите, за които кравите са свещени, а говеждото не се консумира.

"Алеф фармс", чийто член на консултативния съвет е актьорът Леонардо ди Каприо, се надява да започне да продава своите култивирани тънко нарязани пържоли на израелски ресторанти тази година, очаквайки одобрение от Министерството на здравеопазването и в Сингапур.

Компанията работи и за одобрение от Министерството на земеделието и Администрацията по храните и лекарствата на САЩ преди очакваното им пускане там догодина.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 1194