EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Израел ще продава газ на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Израел ще продава газ на ЕС

mail17:45 | 19.05.2022прегледи 1030 коментарикоментари 0


Израел увеличава добива си на природен газ от находищата в Средиземно море и се стреми да постигне споразумение за доставки на суровината с Европа през следващите месеци, тъй като континентът се стреми да замени руските енергийни източници колкото се може по-скоро, пише Ройтерс.

Страната възнамерява през следващите няколко години да удвои добива на газ, достигайки годишен добив от около 40 милиарда кубични метра, спрямо сегашните около 20 милиарда кубични метра.  Израел разширява текущите проекти за офшорен добив на газ и въвежда нови полета в експлоатация, казват представители на индустрията.

В момента израелските доставки на газ влизат в собствената газова система на страната и чрез местна мрежа от газопроводи, енергоносителят се изнася за съседните й Египет и Йордания, докато голяма част от останалия газ е предназначен за Европа.

"Надеждата е да се създаде сравнително бърз работен процес и още през лятото да се постигне рамково споразумение", каза Лиор Шилат, високопоставен служител на израелското министерство на енергетиката, в коментар за бъдещи доставки на газ към Европа.

"В началото ще бъдат малки количества и бавно, с нарастването на капацитета за производство и доставка, ще се увеличават", каза Шилат. Споразумения като това обикновено се постигат първо на междуправителствено ниво и след това сделките се финализират в частния сектор, допълни той.

Реално това ще помогне за диверсифицирането на газовите доставки на Европа, но не по-рано от 2024 г., каза също така Шилат, без да уточнява кои страни потенциално биха били замесени в преговорния процес.

Изборът на маршрут за доставка е предизвикателство, но една от възможностите би била да се изнася за Европа чрез заводи за втечняване в Египет.

Обсъжда се също плаващо съоръжение за втечнен природен газ (FLNG), което би позволило доставки за Европа директно от израелска територия. 

Други възможности включват предложения за изграждане източносредиземноморски газопровод "ИстМед" (EastMed), амбициозен и скъп проект, който ще свърже газовите находища с континентална Европа, или тръбопровод с по-къса дължина до Турция.

Египет обаче е най-бързият път към Европа. Плаващо съоръжение за втечнен природен газ ще предложи независимост от всяка транзитна страна, докато директният тръбопровод ще осигури най-ниската цена за крайния потребител, но ще отнеме повече време за изграждане, твърди консултантът по газови въпроси Джина Коен в доклад, представен на израелското външно министерство и Европейския парламент.

"Израел трябва да действа възможно най-бързо, тъй като прозорецът за подписване на договори и превръщането на страната в голям доставчик на газ за Европа ще бъде отворен само за ограничено време", каза Коен.

Израел, Кипър и Гърция вече подписаха споразумение за изграждане на подводен захранващ кабел, свързващ електроенергийните им мрежи и предлагащ резервен вариант за внос на електроенергия при извънредни ситуации.

В следствие на войната в Украйна, Европа иска да спре доставките на газ от Русия, която й доставя около 40 процента от суровината. Руските газови доставки през изминалата година възлизаха на около 155 милиарда кубични метра.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160