EUR 1.9558
USD 1.8172
CHF 2.0043
GBP 2.0043
CNY 2.0043
you tube
mobile version

Израел ще внася български яйца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Израел ще внася български яйца

mail09:15 | 21.03.2023прегледи 880 коментарикоментари 0


Израел разрешава вноса на яйца от България. Това стана ясно по време на среща в Тел Авив между служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на земеделието и селските райони Ави Дихтер, съобщиха от Министерството. 

Импортът на яйца от страната ни е бил ограничен от години. Същевременно български компании имат интерес към израелския пазар и Службата по търговско-икономически въпроси е задействала процедура за получаване на разрешително за тази дейност. Процесът е дълъг и сложен и затова е отнел около година, но днес лично министърът на земеделието съобщи, че е приключил с положително решение. 

Двамата министри се договориха да проучат възможността за подобно разрешение и за телешко месо от България, както и последващо насърчаване на експорта му. Израел има интерес и за увеличаване на вноса от България на зърнени култури - пшеница и др. 

"България е с големи традиции и силен земеделски и животновъден сектор, но имаме интерес към обмяна на опит за внедряване на повече иновации в него, които да насърчат растежа на компаниите", подчерта министър Стоянов. Представени бяха някои от постиженията на Израел в земеделието - рециклиране на отпадна и преработка на морска вода, мониторинг на културите и др. Предложено бе и създаването на съвместна инициатива между Министерството на земеделието и селските райони и българската Служба по търговско-икономически въпроси, в рамките, на която, в оперативен порядък, да се обсъжда опита на двете държави като информацията да бъде предоставяна на българските институции и бизнес. 

Израелски компании заявиха интерес за общи проекти с български предприятия в млечната индустрия, стана известно по време на визитата на министъра в Израел. Постигнато бе и съгласие двете страни да организират бизнес форум за компании в сферата на информационните и комуникационните технологии и бе отчетено, че иновациите и високите технологии са една от сферите с най-голям потенциал за съвместно сътрудничество между двете държави. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 1783