EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Израел инвестира в соларна централа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Израел инвестира в соларна централа

mail12:41 | 05.05.2016прегледи 1029 коментарикоментари 0


Израел е в процес на изграждане на внушителна соларна термодинамична централа, разположена в пустинята Негев, в южната част на страната. Израелците продължават да разчитат на природния газ, но все повече се фокусират върху възобновяемите енергийни източници. Началото на проекта в Ашалим бе поставено миналата година. Става дума за огромна термална соларна електроцентрала, построена с помощта на френската компания Alstom. Впоследствие дейността бе изкупена от американската General Electric, със съдействието на други американци – BrightSource, специалисти в този вид централи.

Става дума за парк от 50 хиляди слънчеви огледала, обърнати към 250-метрова кула, която на свой ред ще съхранява топлината и ще произвежда пара. Впоследствие парата ще преминава през турбина, за да се получи електричество (121 мегавата), което на този първи етап ще е достатъчно да захрани 120 хиляди израелски домакинства.

Тази енергия обаче ще е по-скъпа в сравнение с фотоволтаичните панели. Стойността на централа, която трябва да заработи догодина, се оценява на 3 млрд. шекела или €700 млн. Компанията BrightSource, която участва в проекта, уверява, че новите технологии, най-вече огледалата, ще допринесат за повече ефективност и икономии. Израелското правителство се надява да увеличи дела на соларните източници в производството на електроенергия в страната. Като цел през 2020 г. е записано, че 10 % от електроенергийните нужди на Израел ще бъдат осигурени от ВЕИ. С 1% към днешна дата целта изглежда все още твърде далечна. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg