EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Израел: Изискване за соларни панели на покривите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Израел: Изискване за соларни панели на покривите

mail18:11 | 23.06.2023прегледи 512 коментарикоментари 0


Да построите училище, закрит паркинг или краварник и да монтирате соларни панели на покрива им, може да звучи малко странно, но в Израел това се превръща в реалност, предаде Ройтерс.

Властите в страната въвеждат изискване на покривите на всички нови сгради, които не са предназначени за жилищни нужди, да бъдат разположени фотоволтаични слънчеви панели. Целта е да бъдат постигнати целите на Израел за увеличаване на производството на електрическа енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници и да бъде осигурено достатъчно електричество за бързо нарастващото население на страната. 

Израел се радва на много слънце през по-голяма част от годината, но територията му е твърде малка, за да разчита на традиционните соларни паркове, при които фотоволтаичните слънчеви панели са монтирани на земята. Освен това в Израел няма подходящи условия за производството на електроенергия посредством водноелектрически централи или вятърни паркове.

Израел изостава от графика за постигането на целта си, която предвижда до 2030 г. страната да произвежда 30 на сто от електроенергията си с помощта на възобновяеми енергийни източници, отбелязва Рон Ейфер, който е ръководител на отдела за развитие на системи за възобновяема и устойчива енергия към израелското министерство на енергетиката.

"Трябва да предприемем някои решителни стъпки", категоричен е  Ейфер. 

При приемането на държавния бюджет на Израел през миналия месец, правителството на страната включи наредба, според която се предвижда в рамките на 180 дни да бъде въведено изискване покривите на всички нови сгради, които не са с жилищно предназначение, да бъдат покрити със соларни панели. 

Покривите на жилищните сгради пък трябва да бъдат проектирани така, че да може по-късно върху тях лесно да бъдат монтирани фотоволтаични слънчеви панели.

Подобна инициатива беше успешно въведена в Израел преди десетилетия. Тогава собствениците на жилища бяха задължени да използват в домовете си бойлери, при които водата се затопля чрез соларни панели за топла вода. Днес тези инсталации могат да се видят по покривите на жилищните сгради в цялата страна. Ако не беше предприета тази инициатива, Израел трябваше да произвежда с 8 на сто повече електрическа енергия, за да задоволи нуждите на страната, отбелязва Ройтерс. 

Властите в Израел са въвели редица стимули в подкрепа на производителите на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници. Те включват освобождаване от задължението да се представят някои разрешителни, данъчни облекчения и премии над пазарната цена за малките производители на електрическа енергия./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg