EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Израел дава газ на България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Израел дава газ на България?

mail14:15 | 28.10.2010прегледи 1120 коментарикоментари 0


Ново находище на природен газ в офшорната зона на Израел в Средиземно море дава надежди за енергийна независимост на Южна и Източна Европа. Това заяви пред участниците в българо-израелски бизнес форум министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В посочената зона има надежди за голямо откритие на природен газ, в близките месеци ще стане ясно какви са точните параметри на находището, отбеляза Трайков. Много бих искал веднага след това да обсъдим как България, Източна и Южна Европа биха могли да се включат в тази инфраструктура и да гарантират ново ниво на енергийна независимост, добави министърът.
По думите му Израел е един от най-важните партньори на България в района на Близкия изток и има особено значение като търговски и икономически партньор. Стокообменът между двете държави е нараснал от 50 млн. лева през 2001 г. до 125 млн. лева през 2009 г., но все още не отговаря на потенциала, който имат двете страни, коментира Трайков.
По думите му израелски компании проявяват интерес и са направили добри инвестиции в България в информационните технологии, в някои здравни услуги, в строителството и недвижимите имоти, както и във финансовите услуги. Предстои подписване на важно споразумение за сътрудничество в научната и иновативна дейност, където Израел има традиции, а България - амбиции, посочи Трайчо Трайков.
Обещаваща област, която виждаме в двустранното сътрудничество, са селскостопанските и напоителните технологии, посочи българският министър. Според него в тази област България има потенциал, а Израел има много сериозна технологична база и успехи. Министърът на националната инфраструктура на Израел Узи Ландау заяви, че водената от него бизнес делегация проучва възможностите за нови начинания. Израел може да помогне във високотехнологичните решения в областта на строителството и водните ресурси, добави той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg