EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изработиха стандарти за охранители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изработиха стандарти за охранители

mail10:45 | 08.05.2013прегледи 1049 коментарикоментари 0


Националната асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства (НАФОТС) изработи професионални стандарти за 10 ключови длъжности в охранителния бранш.
Разписани са критерии за притежавано ниво на знания, умения и компетенции на следните длъжности: охранител – невъоръжена и въоръжена охрана, охрана инкасо, оператор в мониторинг център, охранител – автопартрул, директор – физическа охрана, директор – мониторинг център и обектов отговорник.
По този начин охранителният бизнес въвежда доброволно сред десет водещи пилотни предприятия компетентностния подход на управление, който залага освен на задължителните изисквания за професионален ценз и на личните умения и компетенции на служителите. Така ще се гарантира по-високо качество на услугата и възможност за кариерно развитие на всеки.
Специфичните компетенции, които трябва да притежават заетите в охранителния бранш са свързани основно с преценяването на риска и поемането на риск, издръжливостта на стрес и напрежение, самоконтрола, използването на оръжие, личната мотивация и вниманието към детайлите, спазването на правилата и процедурите. Мениджърите, заети в охранителния сектор, трябва да притежават компетенции, свързани с управлението на промяната, познаването на бизнес средата, управлението на кризи и конфликтни ситуации.
Сектор „Охрана” в България
zoom_sss

По последни данни в охранителния бранш работят над 100 000 служители на различни позиции, като най-често работят на терен. За сравнение, в структурите на МВР работят близо 50 000 служители. Средната заплата в частния охранителен сектор е около 450 лева, а в държавната система за сигурност е близо 900 лева.
zoom_sss
Въз основа на секторния модел, който отразява знанията, уменията и компетенциите на ниво бранш, се предлага промяна на формирането на заплащането на охранителите и заетите на ръководни длъжности. Вместо индексиране с минималната работна заплата за заетите като охранители, да се направят разграничения по следните показатели: опит, допълнителни квалификации, владеенето на специфичните компетенции за бранша и др. Така например, ако служителят няма достатъчно опит, той ще стартира работата си в сектора с най-ниското възнаграждение, което е обвързано с минималната работна заплата. След шест месеца служба и след оценка на придобитите компетенциите и демонстрираното ниво на проявление, работникът може да получи заплащане с коефициент 1,5 пъти минималната работна заплата. След това служителят може да премине на по-високо ниво, да развива своите компетенции и да получава заплата, съответстваща на новата длъжност.
zoom_sss
Според професионалните стандарти, когато един служител няма опит, той трябва да стартира работата си на длъжност, за която не се изискват специфични компетенции. За кандидат за невъоръжена охрана или отговарящи за пропускателния режим се поставят изискване да преминат тримесечно въвеждащо обучение и след това могат да получат правото да носят оръжие и да продължат кариерното си развитие. Освен това фирмите в бранша приемат доброволно да назначават служители със средно или над средното образование, които притежават допълните квалификации. По този начин браншът надгражда изискванията на Закона за частната охранителна дейност, където минималното очаквано образование е основното.

Сред основните предложения на бранша за промяна в практиката са следните:

• Да се дефинира кои услуги попадат в обхвата на „частни услуги за сигурност”.
Необходим е изцяло нов закон, регламентиращ частните услуги за сигурност;
• Да се актуализира поднормативната уредба (наредби, правилници и др.);
• Да се актуализира НКПД - липсват основни длъжности, а са налични неактуални;
• Да се формира образователна програма в липсващото звено между ЦПО и висшите училища, тъй като подготовката на персонала (начална и продължаваща) в повечето случаи е формална;
• Да се въведат стимули за работодателите и работниците за повишаване на квалификацията и развитие на професионалните умения и компетенции;
• Да се въведе секторният компетентностен модел и професионалните стандарти;
• Да се полагат изпити за „Охранител“ пред независима комисия, чийто членове не са лицензиращ, контролиращ или участващ на пазара субект;
• Да се лицензират и служителите на фирмите, за които дейността по монтаж, поддръжка и ремонт на технически системи за сигурност не е основна, а съпътстваща;
• Да се отмени правото на МВР да извършва охрана като стопанска дейност или функциите по лицензиране и контрол на ЧОД да се прехвърлят на друга институция.

Изработването на професионални стандарти за 10 ключови длъжности в охранителния бранш е в изпълнение на проект на Българската стопанска камара.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg