EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изработва се енергиен атлас на София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изработва се енергиен атлас на София

mail18:15 | 04.08.2023прегледи 699 коментарикоментари 0


Температурата в централните части на София се повишава непрекъснато, показват данни от последните години, анализирани от института GATE. Това е свързано с появата на т. нар. "топлинни острови". Основните фактори за появата им са генерираната от човешката дейност топлина, увеличената консумация на енергия, трафикът, презастрояването, намаляването на зелените зони и паркове, липсата на водни басейни и презаселването. Локалния климат и релеф също влияят съществено върху появата на този феномен, съобщават от института.

В контекста на този проблем, GATE изследва островите на топлина в София. Проучванията са базирани на числовия модел за предсказване на времето Weather Research and Forecasting (WRF) и наличните данни в града за потреблението на електроенергия, трафик, население и др.

Част от изследванията е разработването на енергиен атлас на София, който ще бъде представен за първи път на международна научна конференция Geospatial Week през септември 2023 г. в Кайро, Египет. Конференцията е под егидата на International Society for Photogrametry and Remote Sensing – организация, развиваща международното сътрудничество в областта на фотограметрията, отдалеченото наблюдение и техните приложения. Водещ изследовател на изследването е инж. д-р Лидия Витанова, инженер-еколог и климатолог с изследователски опит в областта на градския климат, топлинните острови, екологията и опазването на околната среда. Резултатите от извършените анализи ще бъдат интегрирани в 3D модела на града, разработен пилотно за район "Лозенец". Той се обогатява непрекъснато с данни от разнородни източници и е основа за реализацията на различни сценарии, свързани с градските процеси и явления, включително въздействието на климатичните промени.

Създаването на "Цифров двойник на града", в рамките на който се извършват изследванията, подпомага анализите и симулациите, свързани с анализ на качеството на въздуха, градско планиране, енергийна ефективност, мобилност и др. Разработването му е под ръководството на проф. д-р Десислава Петрова-Антонова от институт GATE. Подобни модели имат градове като Хелзинки, Виена, Берлин, Сингапур и Ню Йорк.

Наскоро от meteobalkans.com предупредиха, че в сравнение със Софийското поле, столичани живеят върху "котлон". Експертите напомниха, че за справяне с градските топлинни острови се предприемат мерки като създаване на т. нар. зелени покриви, увеличаване на зелените насаждения и парковете, използване на светли материали за покриви и настилки, стратегии за енергийна ефективност на сградите и устойчиво урбанизиране. Специалистите смятат, че е необходимо да се засили отражателната способност на сградите, например с плоски покриви в бял цвят и повече тревни площи.

* * *

Институтът GATE е първият център за големи данни и изкуствен интелект в Източна Европа. Той е създаден през 2019 г. като съвместна инициатива между Софийския университет "Св. Климент Охридски", Технологичния университет "Чалмърс" и "Индустриални технологии Чалмърс", Швеция. GATE съдейства за създаване на интелигентно общество, управлявано от данните, като разработва технологични решения, базирани на големи данни и изкуствен интелект и ускорява тяхното прилагане за решаване на проблеми в социално значими сфери. GATE извършва научни изследвания и създава иновации в четири приложни области - "Градове на бъдещето", "Цифрово здравеопазване", "Умна индустрия" и "Интелигентно правителство".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg