EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Изобретение чисти океаните от пластмасата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изобретение чисти океаните от пластмасата

mail12:36 | 30.06.2016прегледи 925 коментарикоментари 0


Младият холандски изобретател и активист за околната среда Боян Слат е открил начин да изчисти океани от пластмасата, използвайки океанските течения, пише Copenhagen Post.
Нидерландското правителство ще похарчи 1,5 млн. крони, за да може организация на Слат The Ocean Cleanup да започне да почиства Северно море от замърсяванията от пластмаса.
Наличието на пластмаса в океаните е огромен проблем, а Световният икономически форум е установил, че количеството на пластмасата в световния океан до 2050 г. ще е повече от рибите.
Методът на Слат включва инсталирането на изкуствен бряг на няколко километра от естествената брегова линия. Пластмасата ще се събира при изкуствения бряг и след това от там ще бъде извозвана. Според организацията новият метод е по-изгоден от гледна точка на околната среда и икономиката, в сравнение с по-старите, които използват кораби за изчистването на океана.
Една бариера вече е поставена успешно на 26 км от брега на Холандия. Ще отнеме една година друга подобна преграда да бъде инсталирана и в Северно море, като проектът вече е започнал.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg