EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Износът на свинско месо от ЕС ще се увеличи с 10%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Износът на свинско месо от ЕС ще се увеличи с 10%

mail10:07 | 10.08.2020прегледи 1284 коментарикоментари 0


Износът на свинско месо от ЕС ще се увеличи с 10% до края на годината, според последните прогнози на Европейската комисия. Производството обаче няма да следва същите темпове, прогнозираното увеличение е само 0,5% в сравнение с резултатите от 2019 г. "Перспективите за износ са предимно за Китай, който остава ключов двигател на европейския пазар. Очаква се потреблението на свинско месо в ЕС да спадне под 30 кг на глава от населението през 2020 г. поради намаленото потребление по време на карантинните периоди, особено в сектора на хранителните услуги," коментира Felicity Rusk, анализатор за животни за AHDB.

Поради стабилното търсене на свинско месо от страна на Китай се очаква износът от ЕС да продължи да нараства през тази година. Корона вирусът забави китайските опити за възстановяване на свиневъдството, след като AЧС намали популацията на свине на страната и така се очаква производството да спадне с до 20% тази година.

Износът на свинско месо в ЕС вече се е възползвал от китайско търсене и отбелязва 150% увеличение през първите четири месеца на годината. Въпреки това, в сравнение с края на миналата година САЩ, Бразилия и Канада увеличават пазарния си дял на доставки в Китай. Това ще бъде ключова гледна точка в бъдеще, особено когато САЩ се стремят да завладеят повече от китайския пазар.

Напоследък глобалният износ на месо за Китай също се сблъска с нарушения поради огнища на корона вирус сред персонала в преработвателните предприятия. Някои предприятия от Холандия и Германия, които са засегнати са спрели доставките до Китай. Остава неясно как и кога тази ситуация ще бъде решена. Няколко риска, включително втора вълна от корона вирус в Европа или Китай могат да доведат до допълнителни смущения на пазара.

Източник: EUROMEAT, със съдействието на www.amb-bg.com


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg