EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Износители на дървесина:Протестите продължават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Износители на дървесина:Протестите продължават

mail16:30 | 20.03.2015прегледи 886 коментарикоментари 0


Не се стигна до консенсус за отмяната на Забраната за износ на необработен дървен материал по време на срещата между представителите на бранша и Комисията по земеделието и храните. От Комисията заявиха, че започват подготовка за промени в Закона за горите, което не удовлетворява исканията на износителите на дървесина и дърводобивни дружества в България.

„Започваме организиране на протести в цялата страна, защото е крайно време всички в държавата да разберат какви ще са социалните последици от Забраната и какви ще са щетите за бизнеса ни. Промените в Закона на горите нямат никаква връзка с наложения ни запор. Ние също искаме адекватен и строг закон, но не за сметка на бизнеса.“, каза минути след края на срещата между бранша и Комисията по земеделието и храните Димитър Николов, износител на дървесина.

Представителите на износителите на дървесина и дърводобивни дружества заявиха, че са готови и на активни стачни действия и блокиране на пътищата в цялата страна, в случай че в най-кратки срокове не бъде отменена Забраната за износ на необработен дървен материал.

В сряда на пл. „Народно събрание“ се събраха представители на бранша от София, Бургас, Варна, Благоевград, Сливен, Смолян, Шумен, Кърджали, Перник, Хасково, Пазарджик, Добрич. Минути след започването на мирния протест при протестиращите дойдоха представители на Комиситяа по земеделието и храните, за да заявят готовността си за разговор с тях.
Повод за реакцията на износителите на дървесина и дърводобивни дружества е Решението за забрана за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, влязло в сила на 10.03.2015 г. Според бранша с тази забрана се „обричат близо 100 фирми на фалит и 8 000 души да останат на улицата” ? Те твърдят, че забраната за износ не е решение на проблема с незаконната сеч. „Има над 1 200 издадени акта, от които нито един не е на някое от дружествата, които ще пострадат заради забраната.“, заяви Димитър Николов, износител на дървесина.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg