EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Измама с криптовалута в Румъния + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Измама с криптовалута в Румъния + видео

mail19:20 | 22.06.2023прегледи 1855 коментарикоментари 0


Измама с криптовалута разкриха в Румъния. Щетите са за над 4,71 милиона долара, пострадали са 240 физически и юридически лица. Те ще бъдат изслушани в Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Плоещ, информират в съобщение до медиите следователите от Прахова.

До момента по случая са извършени 11 обиска на домове в окръзите Прахова, Олт и Илфов и община Букурещ. Предстои да бъде заведено дело срещу организирана престъпна група за извършване на компютърна фалшификация, измама и укриване на данъци.

Мрежата е създадена през октомври 2019 г. Тогава е учредено търговско дружество, а неговите представители са привличали средства към компанията под формата на криптовалути от различни клиенти, на които са предлагали нереалистична възвръщаемост.

За да постигнат целта си, те са създали отдели за кол-център и са се обаждали на случаен принцип на различни хора, на които са предлагали да печелят от инвестиции в криптовалути. Престъпниците създали и уебсайт, където всеки клиент е имал свой инвеститорски профил с потребителско име и парола. След регистрацията, на клиентите са показвани фалшиви графики за възвръщаемостта на техните инвестиции в криптовалути с прогресивен месечен ръст, въпреки че пазарът на криптовалута следва низходяща тенденция от ноември 2021 г.

„В тези условия голяма част от клиентите остават в плен на измамния механизъм, като криптовалутите всъщност се прехвърлят по сметката на един от членовете на организираната престъпна група и се конвертират в долари“, посочват разследващите. БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg