EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изляха 31 л мляко заради ниски цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изляха 31 л мляко заради ниски цени

mail06:20 | 13.06.2015прегледи 1371 коментарикоментари 0


31 литра прясно мляко се изляха в Русе пред камионите, които превозват мляко за България от Унгария и Румъния, съобщи БНР. Причината – протест на млекопроизводители, които блокираха Дунав мост без законово основание и под заплаха да бъдат арестувани. Въпреки предупреждението на полицията, 500 производители не се съобразиха и затрудниха десетки други граждани, предизвиквайки километрични опашки във всички посоки от и за Дунав мост.

Както обикновено недоволството е за пари. Основното искане е да бъдат възстановени щетите заради ембаргото, което е наложено от Европа. Според Танчо Колев от Сдружението на млекопроизводителите в момента търпят около 20-25 стотинки загуба на литър мляко. Протестиращите настояват органите на НАП, ДАИ, данъчните и Агенцията по храните съвместно да влязат в млекопреработвателни пунктове, за да се види, защото една кофичка айрян, която е 400 грама, е 70 стотинки, а един литър мляко, от който ще се направи от пет до десет литра айрян, струва 40 стотинки.

Днешният протест идва само няколко месеца след друг подобен в Ямбол. През ноември миналата година млекопроизводители от Югоизточна България излязоха на протест срещу ниските изкупни цени на млякото. Своите искания животновъдите представиха в декларация, адресирана до Министерството на земеделието и до Министерския съвет. Сред тях са гарантирани изкупни цени на млякото, защита на българското производство от вноса на млечни продукти от Европейския съюз на дъмпингови цени, изплащане на държавните субсидии и компенсациите в края на лятото, а не в края на годината. Според председателя на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Ямбол д-р Георги Георгиев през миналата пролет пролет кравето мляко се е изкупувало по около 80 стотинки за литър. Сега стопаните получават по 50-56 стотинки за литър, въпреки обичайно по-високите цени на суровината през студените месеци.

Какви са цените в България спрямо ЕС?

Според справка за месечните цени на суровото краве мляко в ЕС (Европейска обсерватория на пазара на мляко), цената на млякото в България през април е с 22% по-ниска в сравнение с преди година. Спад обаче се наблюдава в целия Европейски съюз с изключение на Кипър. Най-съществено е изменението на цените в Естония (-33%), Латвия (-29%) и Белгия (-28%), а най-минимално в Малта и Гърция (-4%) и Португалия (-6%). Кликнете върху таблицата:
zoom_sss
 

Коментар

Протестите на млекопроизводителите целят не само те да защитят интересите си, но и да помогнат на правителството да отстоява позицията на страната ни пред Европейската комисия. Това заяви председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров:

Правителството, и при желание да даде пари, то няма право, защото това се води държавна помощ. Всяка една държавна помощ допълнително трябва да бъде разрешена от Европейската комисия, защото иначе се смята като нелоялна конкуренция в рамките на Европейския съюз. И ние излизаме, че сме нелоялните конкуренти на старите страни-членки, които високо си субсидират собствените производители. Ние искаме да помогнем не на правителството, ние на нас, но и на правителството, при отстояване на интересите на България пред Комисията, защото министърката вече три пъти поставя въпрос на Съвета на министрите и официално получи вече доклад, с който се казва, че "млечна криза в Европа и в България няма".

снимка: Архив


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg