EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изложение на ямболски храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изложение на ямболски храни

mail07:05 | 26.10.2023прегледи 669 коментарикоментари 0


Уникални и обичани от ямболци регионални храни и напитки ще бъдат представени от своите производители на местното изложение за пчелни и местни продукти навръх Димитровден в Ямбол.

Инициатор на фермерското събитие „ДА на ямболските продукти!“, което този четвъртък ще отбележи своята първа годишнина, е местната фондация „Ямбол – вкус и традиции“. Неправителствената организация си е поставила за цел да помогне на ямболските производители да достигат директно до местните потребители.

Задължително условие за участие в изложението, което се провежда всеки последен четвъртък от месеца, е производството на предлаганата продукция да се осъществява на територията на област Ямбол.

Зеленчуци, отгледани на принципа на регенеративното земеделие, ще представи младо семейство от региона. Ива и Георги се завръщат от гурбет в Дания преди по-малко от година и най-накрая сбъдват мечтата си да създадат стопанство за природосъобразно отглеждане на зеленчуци. 

За производството те използват щадящата почвата безорна технология. Без обработки, фрезоване, пестициди и химични торове, двамата отглеждат зеленчуци в с. Ханово край Ямбол. 

Пресни плодове и зеленчуци ще предложи и друга двойка земеделски производители, избрали с. Гълъбинци за свой дом. Макар Десислава да е родопчанка, а Петър – загорец, близо до Ямбол те отглеждат своите 4 деца и създават препитание.

Жителите и посетителите на града ще могат да опитат кози кашкавал и сирене, произведени от италианеца Денис Стаффуцца. От години той живее в ямболското село Стара река, където приготвя качествени млечни продукти. 

Биологично сертифицирани олио и брашна от лимец и спелта, произведени от местни суровини, също ще бъдат на вниманието на жители и гости на града на 26 октомври. В стопанството се отглеждат био продукти, които се изнасят успешно в Европейския съюз, САЩ и страните от Далечния Изток. 

Вина от най-младата винарна в област Ямбол - Вила „Меден“, която отвори врати преди по-малко от година в с. Меден кладенец, ще бъдат представени в изложението. За любителите на гроздовите еликсири свои вина ще изложи и ВИ „Лозенец“, която също работи в Ямболско. 

Местен производител със затворен цикъл на производство ще се включи с мляко и млечни продукти. Редовни участници на изложението още от неговото създаване са и местни пчелари от почти всички общини в областта. Те ще демонстрират мед, прашец и висококачествени пчелни продукти. 

Организаторите на събитието подготвят тържествена програма по случай първата годишнина на областното изложение. В празника ще се включи местната танцова трупа „Радост“, а ученици от ямболската гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ ще приготвят баница и други специалитети по регионални рецепти. 

Сред поканените гости са представители на местната власт в региона, както и г-н Георги Събев – съветник в Европейския парламент и бивш заместник-министър на земеделието. Юбилейното издание на изложението „ДА на ямболските продукти!“ започва в 10.00 часа на пл. „Освобождение“ – пред Безистена (южна страна). Събитието се организира от Фондация „Ямбол – вкус и традиции“ в сътрудничество с Община Ямбол и Ямболската търговско-промишлена палата. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg