EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Излизаме или не от рецесията?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Излизаме или не от рецесията?

mail14:00 | 16.08.2010прегледи 733 коментарикоментари 0


Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт НСИ, пред БНР.

Водещ: Излизаме ли от рецесията?
Мариана Коцева:  Това е, което статистиката отчете през последната седмица, която беше доста богата на информация. Но това по принцип е винаги така във втората седмица на месеца, тъй като тогава обикновено статистиката отчита месечно какво става с производството, в индустрията, в строителството, в търговията, отчита инфлацията, а когато става въпрос за тримесечие, отчитаме и брутния вътрешен продукт, за който вие питате. Да, забавя се спадът на брутния вътрешен продукт до 1,5%. За сравнение за първото тримесечие спадът беше -3,6%, а последното на миналата година спадът беше -5,8%, така че имаме една тенденция за забавяне на спада. Дали излизаме от рецесията? Да, на 8 септември, когато всъщност ние обявяваме реалните данни, тъй като сега имаме експресни оценки, тогава можем да направим сравнение с предишното тримесечие и ако се окаже, че ние имаме плюс спрямо предишното тримесечие, тогава можем да кажем, че сме излезли от рецесия. Но нещата в икономиката бавно и логично се случват, така че не е изключено до края на годината, ако не следващото, поне по-следващото тримесечие България да регистрира и положителен ръст на брутния вътрешен продукт. А по въпроса за Германия, искам да обърна внимание на един факт, че българската икономика върви с известно закъснение от 6 месеца от това, което се случва в европейската икономика. Така например Европа изпадна шест месеца по-рано от България в рецесия, и положителните сигнали, които се наблюдават по отделни сектори вероятно и с брутния вътрешен продукт като обобщена мярка също се случва с известно закъснение. Така че това трябва да се има предвид, когато се сравняваме със западноевропейските държави.
Водещ: Дали ще има някакви данни за бизнес средата и как тя реагира? 
Мариана Коцева: В бизнес средата ние правим всеки месец едно представително анкетно проучване сред мениджърите в основните отрасли, което обявихме по-миналата седмица, в края на всеки месец го обявяваме. И това всъщност е един от най-бързите индикатори, показатели на това, какво ще се случи в следващите от 3 до 6 месеца. Ние задаваме група от въпроси – какво е състоянието в момента, до колко са натоварени производствените мощности, какви са очаквания на бизнеса, осигурени ли са с поръчки. И в тази връзка последното ни изследване, данните от по-миналата седмица, които регистрират тези очаквания на мениджърите, са по-положителни в сравнение с последните 3 до 4, може би 5 месеца даже. В бизнеса също има известен оптимизъм, който потвърждава очакванията, че има по-светли хоризонти.
Водещ: Сега, безработицата намалява, това не е новина, през лятото тя винаги намалява. Обаче изпълнихме плана за инфлацията за 2010 г. почти, това стряскащо ли е?
Мариана Коцева: Не, не е стряскащо. Обикновено юли месец това, което е особеното събитие за инфлацията, факт, който най-съществено влияе, е, когато се повишат цените на енергийните ресурси – на енергията, на водата – както стана и обикновено това се отразява на останалите цени. Но този път резултатът не е така висок, както в предишни години. Месечната инфлация за юли е 0,4%. Като в тази част, която е свързана с енергийните ресурси, увеличението е с 1%. Няма промяна в хранителните продукти. По-интересното, което бих могла да споделя, е, че в последните няколко месеца бавно, с много малки стъпки, но си растат цените на образование, здравеопазване, транспорт. Това са услуги, които касаят пряко населението, така че тези елементи на инфлацията също следва да се имат предвид от гледна точка и на слушателите, освен вземащите решения за бъдещи политики. /с големи съкращения/


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg