EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изкупната цена на млякото 1.10 лв. или 1 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изкупната цена на млякото 1.10 лв. или 1 евро

mail10:45 | 13.02.2013прегледи 535 коментарикоментари 0


Състоянието на овцевъдите в България не е добро поради високите цени на фуража, високата цена на енергията и поради необходимостта да се заплащат по-високи заплати на овчарите. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация. В момента фермерите няма къде да реализират продукцията си, тоест агнешкото месо и млякото. Овчето мляко в момента се изкупува от мандрите на цени от 1,10 – 1,30 лева за литър, много под себестойността. Когато бяхме на изложението в Гърция, получихме запитване от гръцки фирми, които имат желание да изкупуват продукцията ни на цени от 1 евро, но искат 10 – 20 тона. За този момент не можем да осигурим такова количество, тъй като в момента не доим овците, но от следващия месец може би ще стане - каза Чилингиров.
„Искам да подканя млекопреработвателите, защото с ниската цена те убиват българското овцевъдство, и ако не си коригират цените, ще бъдем принудени да продаваме на хора, които дават добра цена”, каза Бисер Чилингиров.

На въпрос - какви са причините за тези ниски цени, Бисер Чилингиров заяви: „Всеки един казва, че причината е че няма потребление, а не е така. Във всяка една мандра, в складовете няма държавна продукция, тя бързо се реализира. Продуктите от овче мляко са много търсени на пазара, в Европа няма такова изобилие от овчи продукти и те с охота се изкупуват от европейския консуматор. Ние сме екологично чиста страна, нашите животни ядат чист фураж, пасат чиста трева и дишат чист въздух. Това прави нашата продукция привлекателна и търсена не само на европейските, но и на световните пазари”, каза Чилингиров.
„Доволни сме, че тази година се получи диалог между Министерство на земеделието и браншовите организации и бяха отпуснати с 11 лева повече на глава животно, миналата година бяха 30 лева, а сега са 41 лева. Това е глътка въздух, 11 лева са 11 лева и все пак - покриват увеличението на цените. Нашето състояние не се е променило, но сме доволни, че има диалог и се работи в посока на увеличаване на овцете”, каза Чилингиров.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg