EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изкупиха наградените вина със „Златен ритон“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изкупиха наградените вина със „Златен ритон“

mail07:05 | 12.03.2015прегледи 787 коментарикоментари 0


Търговски вериги изкупиха цялото налично количество от вината, удостоени с приза „Златен ритон“ на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“. Това съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Деловият форум бе закрит на 8 март в Международен панаир Пловдив, на него се представиха близо 120 фирми от 8 държави.
Наградата, известна като „Винен Оскар“, получиха: „Меди Валей“ за “Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc“, „Винал“ – Ловеч за „Мерло специална резерва 2010“ и „Давинус“ – Чехия за „Sommelier Select Ризлинг Влашки 2013“, късен гроздобер. Така „Златен ритон“ за първи път от 20 г. напусна границите на България. Италианско вино беше на стотни от голямата награда и догодина може да имаме още един приз в чужбина, което е свидетелство за авторитета на нашия Международен конукрс за вина и спиртни напитки, коментираха от НЛВК.
Тази година изложението за първи път бе организирана по едно и също време с Международната селскостопанска изложба „Агра“. Новият формат доведе няколко пъти повече посетители на „Винария 2015“ в сравнение с предишните издания, въпреки дъжда и снега.
60 000 чаши са били използвани за дегустации в уникалния Град на виното, където свои колекции показаха близо 50 български и чуждестранни изби. Той е част от концепцията за обновяване на изложбата, а ефектът надмина очакванията. Посетителите се чувстваха по-уютно, изложителите бяха равнопоставени, затова останаха доволни, обобщиха от НЛВК.
Такова беше и мнението на участници. Във фокуса бяха продуктите, подчерта представител на нова малка изба. Според негов колега това е важно, защото крайният потребител оценява качествата на напитките, а не блясъка на щанда, и това дава шанс на всички да привлекат вниманието на публиката.
„По цял свят специализираните изложения за вина и храни вече не са толкова платформа за правене на бизнес, колкото мрежа за обмен на опит и информация, за срещи с крайните потребители. Тази година на „Винария“ правим нещо подобно по много атрактивен начин, за да се впишем в новата тенденция“, коментира преди откриването Радослав Радев, председател на НЛВК, чиято е концепцията за обновяване на изложбата. Елемент от нея беше и присъствието на повече от 10 чуждестранни търговци и еножурналисти, които ще популяризират нашите вина и спиртни напитки на външния пазар.
Вече се обмисля идеята в следващото издание на изложбата Градът на виното да се разшири, за да се доразвие тазгодишният експеримент за съвместно представяне на напитки, храни и гурме кулинария.
То дава тласък и на алтернативни форми на туризъм. У нас се създават 10-20 нови изби годишно и всички се ориентират към предлагането на цялостна услуга, съчетаваща винен и гурме туризъм, посочи Радослав Радев. Според него районите с най-развит винен туризъм у нас са Югоизточна България, Югозападна България (около град Сандански), Пловдивска и Великотърновска област.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg