EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Издирват се имотните агенти на „Наглите”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Издирват се имотните агенти на „Наглите”

mail11:23 | 17.12.2009прегледи 488 коментарикоментари 0


Тази нощ в София и на територията на страната са задържани около 25 души по време на специализирана полицейска операция „Наглите”, съобщава МВР. Операцията е проведена съвместно с Прокуратурата.
Предполага се, че част от задържаните са от групата, извършила показните отвличания в София през последните години включително това на предприемача Киро Киров и на 22 годишния студент от Национална спортна академия Румен Гунински.
Задържаните са познати на полицията и имат досиета в МВР.

През изминалата нощ по улиците на София  се забеляза силно полицейско присъствие. Полицейските автомобили бяха не само в центъра, а и в крайните квартали. На места имаше присъствие на тежко въоръжени полицаи.
„Свършихме изключително добре организирана полицейска акция по задържането на лицата, които са съпричастни и участват в задържането на български граждани. Заловените са изключително арогантни, нагли, с богати криминални досиета. Някои от тях са лежали в затворите за грабежи или опит за убийство, и за съжаление, незнайно по какви причини, за добро поведение са били освободени. Има безспорни доказателства, че тази група е извършвала отвличанията през последните две години”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.
Той потвърди, че акцията продължава и в момента. Извършват се претърсвания, обиски на адресите, за които се смята, че са свързани с отвличанията. Арестувани са и лицата, които са извършвали физически отвличанията, както и тези, които са вземали откупите. Локализирани са места, където са държани похитените, става ясно от друг коментар на вътрешния министър.
Той обясни още, че при функционирането на престъпната  група, всеки един от елементите в нея е отговарял за определена дейност. Единият е отвличал, другият се е грижил за похитения, трети се е занимавал с взимането на откупа...
Сред задържаните има хора с тежки присъди, включително за убийство, каза за bTV главният секретар на МВР Калин Георгиев.
Той уточни, че няма арестувани бивши или настоящи служители на МВР. Арестите са извършени в София и във Велико Търново. Основното ядро на групата е от 5 души, всички те са задържани. Останалите са съпричастни по един или друг начин към дейността им.  „Това са хората, които тормозеха общество през последните две години, допълни още той. - Можем категорично да кажем това. Трябва да приключи първо операцията и по-нататък ще видим как ще планираме допълнителни мероприятия. Ще се въздържа от коментар по отношение на иззетите доказателства, защото има вече образувано досъдебно производство и аз не искам да опорочавам процеса, но според прокуратурата, нещата, които са събрани при нас – веществените доказателства, които имаме, са достатъчно сериозни и годни, така че можем категорично да бъдем уверени, че става въпрос действително за тази група, която тормозеше обществото доста време.” коментира още Калин Георгиев.

Групата, която беше разкрита при полицейската операция тази нощ, повече никога няма да извършва подобен тип отвличания, коментира главният прокурор Борис Велчев пред журналисти преди началото на ВСС.
Според него има достатъчно убедителни доказателства, за да останат задържаните в ареста за постоянно, когато след няколко дни се очаква съдът да заседава за мярката им за неотклонение. „Беше безкрайно несправедливо и неоснователно да се подценяват възможностите на българската полиция. Макар и със закъснение, след дълга работа беше постигнат един много добър резултат. Не мога да гарантирам, че никой никога повече няма да извършва отвличания. Имаме основание да смятаме, че тази група е отговорна за няколко отвличания. Броят ще бъде уточнен. Нямаме основание да мислим, че има други нива над тези хора, които сме задържали, коментира още Велчев.
Винаги съм искал обаче да имаме малко по-различна организация на работата, която да позволи лица с толкова много висящи дела да бъдат в затвора.
Понякога е въпрос на лично отношение на някои прокурори и съдии. Понякога прокурорите не искат да внасят искане в съда за "задържане под стража", а когато го направят, не могат да го защитят", каза още главният прокурор.

Полицията издирва четирима души, които са наемали къщи в София и околността, съобщи пресцентърът на МВР. Ведомството предостави техни фотороботи.  Полицията умолява гражданите, които са забелязали някого от издирваните да купува, продава или наема недвижими имоти в селски райони, както и ако те са били виждани или са посещавали такива населени места, да съобщят в най-близкото поделение на МВР или на тел. 982 83 63. Анонимността е гарантирана, посочват от МВР.
Обръщаме се към обществеността за съдействие по фотороботите, които бяха представяни на медиите – да потърсим съпричастност и ангажиране на обществото да ни помогне, за да можем да си вършим работата. Тези лица, които са на фотопортретите, са лица и хора, които са наемали къщи на територията на София и около София. Надяваме се, там, където са ги виждали, да ни сигнализират, за да можем да документираме цялостната престъпна дейност на тези лица, съобщи вътрешният министър.


Тагове: агенти, арести
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg