EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изграждаме ВиК инфраструктура със заем от МБВР?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изграждаме ВиК инфраструктура със заем от МБВР?

mail13:15 | 31.03.2010прегледи 1159 коментарикоментари 0


Правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира подписаното на 1 февруари 2010 г. Заемно споразумение между България и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за финансиране на проект за развитие на общинската инфраструктура. Общата стойност на проекта е 101 199 375 евро, като 81 млн. евро са заем от МБВР, а останалата част от сумата – национално съфинансиране. Това съобщиха от правителствената информационна служба, цитирана от агенция Фокус. С реализацията на проекта ще бъдат завършени язовирите „Нейковци”, „Пловдивци” и „Луда Яна”, както и пречиствателните станции към тях. Съоръженията ще осигурят качественото водоснабдяване на Трявна, Мадан, Рудозем и Панагюрище. Ще се извърши и рехабилитация на язовир „Студена”, който е основен водоизточник за Перник и е в експлоатация повече от 60 години.
Друг компонент на проекта включва изготвянето на 48 регионални и 40 градски генерални планове за развитието на водоснабдяването и канализацията. Документите са необходимо условие за подобряване на планирането при реконструкция и изграждане на ВиК инфраструктура. Предвидени са и средства за подготовката на проекти и тръжни документи, извършване на строителен надзор, одити и консултантски услуги.
Очакваните резултати от реализирането на проекта са подобряване на планирането и ефективността на финансирането при изграждането на техническата инфраструктура за ВиК на територията на цялата страна; подобряване качеството на водоснабдителните услуги на около 110 000 потребители, производство на около 14 млн. Квтч/годишно електроенергия от малки ВЕЦ.
Проектът ще се изпълнява в периода 2010-2015 г., а погасяването на заема ще става между 2017 г. и 2028 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg