EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Изгражда се инфосистема на р. Дунав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изгражда се инфосистема на р. Дунав

mail14:44 | 14.06.2010прегледи 574 коментарикоментари 0


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков днес, 14 юни 2010 г., даде старт на проекта „Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав” (БУЛРИС) – първа фаза. Изграждането се финансира по Оперативна програма „Транспорт” и трябва да бъде завършено през 2011 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
По време на церемонията министър Александър Цветков определи като един от основните си приоритети този по ускоряването на проектите, финансирани със средства от европейските фондове. Един от тези проекти, който трябва да се реализират със средства по ОП Транспорт е БУЛРИС, затова направихме всичко възможно, за да не изоставаме от предварителния график на проекта, допълни министър Цветков.
Първата фаза от БУЛРИС е планирана за реализация в периода 2007 – 2011 г. Тя включва предварителните проучвания, проектирането на системата, разработването на тръжната документация и провеждането на търг за изграждане на основната инфраструктура на речната информационна система.
Днешното събитие се проведе в гр. Русе на пристанище „Русе-център”. След официалната церемония журналистите и гостите се запознаха с ползите и функциите на информационната система от борда на речен кораб. По време на кратката разходка по р. Дунав бе направена презентация и визуализиране на плавателния съд на електронните карти.
На церемонията присъстваха и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, народни представители, изпълнителният директор на ИА „Морска администрация” Сергей Църнаклийски, генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Евгений Москов, областният управител на Русе Пламен Стоилов и др.
От пресслужбата на министерството припомнят, че проектът БУЛРИС е част от Общоевропейската навигационна информационна система за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища. Изграждането на речни информационни системи във всички участъци на р. Дунав, контролирани от отделните държави, ще позволи създаването на единна навигационна система, която да осигури ефективно и безопасно корабоплаване по една от най-големите речни магистрали в Общността. В българската част на реката все още няма изградена подобна речна информационна система. Това поставя страната ни в неравнопоставено положение спрямо останалите държави в Общността, защото не е включена в общата европейска система за обмен на информация.
Проектът БУЛРИС е включен в приоритетна ос IV на ОП „Транспорт” – „Подобряване на условията за корабоплаване по морските и вътрешни водни пътища” и ще бъде осъществен в три фази в рамките на програмния период до края на 2013 г. ДП „Пристанищна инфраструктура” е бенефициент по проекта. Индикативният бюджет на БУЛРИС е около 30 млн. лева, а на първа фаза – 15 млн. лева.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960