EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Извънсъдебно споразумение Ericsson & САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Извънсъдебно споразумение Ericsson & САЩ

mail19:05 | 10.12.2019прегледи 1466 коментарикоментари 0


Шведската компания за телекомуникационни съоръжения "Ериксон" е приела да плати над 1 милиард долара в рамките на извънсъдебно споразумение, сключено с американското министерство на правосъдието, което я обвиняваше, че е плащала подкупи в пет страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Корумпираното поведение на "Ериксон" е въвлякло високопоставени ръководители в продължение на 17 години в най-малко пет страни по света, с цел увеличаване на печалбите", заяви Брайън Бенчковски, заместник главният прокурор на САЩ.

В кратко съобщение в интернет "Ериксон" каза, че е осигурило 1,2 милиарда долара, за да плати глобата, която му е била наложена, без да коментира в повече подробности случая. Компанията е приела и в продължение на три години да има независим наблюдатели, който да се увери, че тя спазва споразумението. Ериксон е приел и да сътрудничи на правосъдието.

Според самопризнанията на компанията от началото на 2000 г. до 2016 г. тя е приложила система за плащане на подкупи, без това да се отчита в счетоводните книжа. Незаконните дейности са били в Джибути, Китай, Виетнам, Индонезия и Кувейт. В Джибути компанията платила 2,1 милиона долара подкупи на високопоставени ръководни кадри, за да спечели договор на стойност 20,3 милиона. В Китай компанията похарчила десетки милиони долари под формата на подаръци също, за да спечели договори. Във Виетнам са били платени 4,8 милиона долара на консултантска фирма, за да се създаде черна каса и са се прехвърлят после пари на хора, които при нормални обстоятелства не е трябвало да ги получават. Същият механизъм бил в действие и в Индонезия, като там били отделени 45 милиона долара за захранване на черната каса. В Кувейт компанията обещала 450 000 долара и спечелила договор за 182 милиона.

Същевременно египетският филиал на "Ериксон" е пледирал виновен по същите обвинения.


Тагове: Ericsson, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888