EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Извънредни схеми на ДФЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Извънредни схеми на ДФЗ

mail14:30 | 25.09.2014прегледи 833 коментарикоментари 0


Земеделските производители, които са одобрени за участие в извънредната схема за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци, ще получат обезщетения както за необрана, така и за изтеглена от пазара продукция.
В областните дирекции на ДФ "Земеделие" се приемат искания за прилагане на мерките "изтегляне от пазара" и "небране". Такива искания могат да подават само производителите, които са получили потвърждения от Министерството на земеделието и храните на заявеното намерение за участие в мерките. Заявленията се подаваха в общинските земеделски служби от 1 до 5 септември 2014 г.
Исканията за прилагане на мерките "изтегляне от пазара" и "небране" се подават по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица. При попълване на искането за прилагане на "изтегляне от пазара" се вписват мястото и датата, на които заявените количества плодове и зеленчуци ще бъдат готови за претегляне. Описват се и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията. Плодовете и зеленчуците по тази мярка могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията може да се използва и като храна за животни. При мярката "небране" е нужно да се запише датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето. Важно е датата, която се вписва за изпълнение на дейностите по двете мерки, да бъде до 15 октомври 2014 г.
Техническият инспекторат на ДФ "Земеделие" ще извършва проверки на място на записаните в документите дати. След проверките, при изрядно изпълнение на посочените дейности, земеделските производители ще могат да подават заявки за плащане. Сроковете за тях ще бъдат определени допълнително със заповед на изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", но не по-късно от 15 октомври 2014 г. Субсидиите по извънредната схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 г.
Общият бюджет по мерките "изтегляне от пазара" и "небране" за всички държави-членки на Европейския съюз е 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини. С тези средства ще бъдат подпомогнати производителите на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.

Улесняват изискванията за доказване броя на починалите животни от епидемия Син език. За това се договориха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов и зам. изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков. В помощ на земеделските производители, които декларират форсмажорно обстоятелство за изгубени глави добитък в стадата, Агенцията ще предоставя на фермерите, а при нужда и на Фонда Акт за обезщетение на умрели или убити животни по образец. Документът се издава съгласно Закона за хуманно отношение към животните. В него са вписани всички необходими реквизити, с които стопанинът може да докаже щетите за фермата си.
В Акта са записани трите имена на земеделския стопанин, животновъдния обект с ветеринарен регистрационен номер, ушната марка на засегнатото животно, както и данни от каква болест е умряло.
За стопаните, които вече са подали заявление за броя починали животни, Агенцията по безопасност на храните ще предостави Акта по служебен път на ДФ „Земеделие“.
Nа 2 октомври 2014 г. изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят загубените животни, като форсмажорно обстоятелство в следствие на болестта Син език. Това се отнася за кандидатите по линия на Директните плащания за Кампания 2014, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане.
Всички заявени случаи в ДФ „Земеделие“, свързани с изгубени животни при епидемията от Син език, ще бъдат разглеждани като извънредни, форсмажорни обстоятелства. Това означава, че при проверките на място починалите животни няма да бъдат търсени като налични във фермите, а стопаните няма да търпят санкции за намаления брой глави добитък в стадата при получаване на субсидиите за Директни плащания 2014 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg