EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Известни компании в списък на ОЛАФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Известни компании в списък на ОЛАФ

mail14:03 | 03.08.2009прегледи 2834 коментарикоментари 0


Три месопреработвателни фирми от Великотърновска област фигурират в публикувания в централния печат списък с 98 проекта, за които ЕС иска да се върнат отпуснатите субсидии по САПАРД, съобщава в. Янтра днес..
Според този списък “Родопа - Г. Оряховица - 96” ЕООД, “Елит Мес - Минев - Родопа - В. Т.” ООД и ЕТ “Чех - Йосиф Новосад I” са взели обща субсидия за повече от 1 млн. лв. Отделно са начислени и лихви, ако наистина тези средства трябва да се върнат. “Родопа - Г. Оряховица - 95” е включена в списъка с два проекта, за 285 673 и за 141 749 лв.
Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, е разследвала български доставчик на машини за преработка на месо. Имало съмнение, че цените, на които са сключени договорите, са били завишени и са представяни фалшиви документи. Затова ЕС иска 44 месопреработвателни фирми да бъдат включени в списъка на длъжниците и субсидиите им да станат изискуеми заради неправомерното им усвояване.
Аграрното министерство обаче настоява за едномесечен гратисен срок. През това време прокуратурата ще направи проверки и коректните месопреработвателни предприятия ще бъдат извадени от този списък.
Йосиф Новосад беше изненадан, че ЕТ “Чех - Йосиф Новосад” е включен в списъка на фирмите, които трябва да връщат субсидия по САПАРД. Юридически фирмата не съществува от 4 г., когато е била прехвърлена към “Чех - Йосиф Новосад” ООД. При това тя се е разплатила за всички взети кредити с лихвите, като е внесла близо 0,5 млн. лв. Купената техника за производството на колбаси е била напълно нова и продължава да работи.
Проверки за изпълнението на проекта по САПАРД е имало досега и нередности не са открити. “Това е предателство спрямо българския бизнес - категоричен е бизнесменът. - Явно целта е да се ликвидира нашето производство на колбаси, фирмите да фалират, да бъдат затворени и на българския пазар да се появят чужди производители”.
“Нямам никакви притеснения, защото сме проверявани от Брюксел и не бяха открити нередности - каза Христо Христов, собственик на “Родопа - Горна Оряховица - 96” ЕООД. - Техниката, която купихме преди осем години, беше нова”.
Собственикът на “Елит Мес - Минев - Родопа - В. Т.” Величко Минев вчера не беше открит за коментар. Търговският директор на фирмата Красимир Колев пък не пожела да даде мнението си по въпроса.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg