EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изборите в Италия: Дестницата най-голям блок

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изборите в Италия: Дестницата най-голям блок

mail08:01 | 05.03.2018прегледи 3212 коментарикоментари 0


Предварителните резултати, огласени тази сутрин от италианското вътрешно министерство, показват, че дясноцентристката коалиция печели около 37 процента от гласовете на парламентарните избори, Движение "Пет звезди" получава около 31 процента от вота, а лявоцентристката коалиция остава назад с 23 процента, предаде Асошиейтед прес.
    Тъй като нито една формация не печели категорично мнозинство, досегашните резултати потвърждават, че преговорите за съставяне на правителство, способно да спечели вот на доверие в парламента, вероятно ще са продължителни и напрегнати.
    Частичните резултати показват, че крайнодясната, антиимигрантска и евроскептична партия "Лига" на Матео Салвини изпреварва дясноцентристката партия "Форца Италия" на експремиера Силвио Берлускони. "Лигата" печели около 18 процента от гласовете, а "Форца Италия" - по-малко от 14 на сто.
    Резултатите потвърждават поражението на двете основни политически сили, доминирали в италианската политика, "Форца Италия" и лявоцентристите.

По-рано около 23 ч. местно време (полунощ българско време) приключи гласуването на италианските парламентарни избори, съобщиха световните агенции и италианските електронни издания.
Данните от екзит пол показват, че антисистемното движение на Луиджи Ди Майо Движение Пет звезди се очертава да е най-голямата партия в парламента. Данните от екзит пол показват, че десноценстристката коалиция, съставена от партиите Форца Италия на Силвио Берлускони, Северна лига или Лига на Матео Салвини и Италиански братя на Джорджа Мелони, се очертава да е най-големият политически блок в парламента, но няма да има абсолютното мнозинство, за да управлява.
Според екзит пол на телевизия РАИ Движение Пет звезди има между 29,5 и 32,5 процента в Камарата на депутатите (долната парламентарна камара) и между 29 и 32 процента в Сената.
Демократическата партия и техните съюзници от левия център получават между 24,5 и 27,5 процента в Камарата на депутатите и между 25 и 28 процента в Сената.
Трите партии от десноцентристката коалиция се класират както следва: Форца Италия между 12,5 и 15,5 процента, Лига между 12,5 и 15,5 процента, Италиански братя между 3,5 и 5,5 процента, пишат вестниците "Стампа", "Кориере дела сера" и "Република".
Взети заедно трите партии от десноцентристката коалиция имат, според данните от екзит пол, 33-36 процента в Камарата на депутатите и 33,5-36,5 процента в Сената, предаде ТАСС..
Според екзит пол на телевизия Скай Италия в десноцентристката коалиция партията Лига получава 14,5 процента и изпреварва Форца Италия, която има 14 процента, допълва Ройтерс.
За съставяне на правителство партиите или коалициите е необходимо да съберат не по-малко от 40 процента, за да имат парламентарно мнозинство, отбелязва ТАСС. Гласуването става по смесена система - частично мажоритарна, частично пропорционална, при отчитане на резултатите както на партийните листи, така и на резултатите на кандидатите от едномандатните окръзи.
Избирателната активност на изборите вчера е била 71,48 процента, съобщава италианското министерство на вътрешните работи. За сравнение през 2013 г. тя беше 75 процента, предаде Асошиейтед прес.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg