EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Изборите в Истанбул - нова ера в турската политика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изборите в Истанбул - нова ера в турската политика

mail10:50 | 25.06.2019прегледи 835 коментарикоментари 0


Серкан Демирташ, в. "Хюриет дейли нюз"

Резултатите от повторението на изборите в Истанбул бяха почти сигурни още през нощта на 6 май, когато Висшата избирателна комисия (ВИК) отмени резултатите от изборите на 31 март и следователно бе анулирана победата на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу на базата на възражения на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на Партията на националистическото действие (ПНД).
      В случая може да бъдат изредени някои ключови причини: първо и най-важно - формулировката на ВИК за анулирането на победата на Имамоглу далеч не бе убедителна за турското общество. Това бе голям удар по усещането за справедливост и съвест на хората и предизвика дори по-голяма симпатия към Имамоглу като потърпевш от това спорно юридическо решение.
      Голямата разлика в гласовете между Имамоглу и Бинали Йълдъръм от ПСР доказа, че дори онези, които са гласували за Йълдъръм на изборите през март, са променили становището си в неделя. По този начин Имамоглу увеличи гласовете си с над половин милион за по-малко от шест седмици.
      Второто нещо, което трябва да се отбележи, е задълбочаващата се "тромавост" на ПСР, когато става въпрос за създаването на нова политика и стратегии за промяна на възгледите на хората. Последното действие спрямо кюрдите, например, се разглежда като много деструктивно.
      Писмото, подписано от лидера на терористите Абдуллах Йоджалан дни преди изборите, в което бе отправен призив към кюрдските гласоподаватели да запазят неутрална позиция, просто не сработи. Точно обратното: писмото доведе до отлив на някои националистически гласове, а някои членовете на Демократичната партия на народите (ДПН) застанаха зад Имамоглу. Заедно с влошените икономически условия, действията на ПСР почти занулиха ефективността й при контролирането и формирането на общественото мнение.
     

ЕРДОГАН ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ ПО-НАСЕРИОЗНО ИМАМОГЛУ
      Сигурно е, че двата лагера - коалицията на ПСР и ПНД (Републиканската коалиция) и Националният алианс на НРП и "Добра партия" ще преценяват резултатите от изборите в Истанбул от техните гледни точки, както и бъдещите си цели.
      Президентът и председател на ПСР Реджеп Тайип Ердоган със сигурност ще трябва да помисли за основните причини за това поражение в Истанбул, за втори път за по-малко от три месеца. Истанбул с неговите 10 милиона гласоподаватели представлява една пета от цяла Турция и всяка политически засилваща се тенденция в този град ще окаже влияние върху останалата част от страната.
      Плюс това Ердоган ще трябва да погледне на кмета на Истанбул от НРП Екрем Имамоглу много по-сериозно. Победата на Имамоглу в Истанбул на изборите през 2019 г. в много аспекти наподобява издигането на Ердоган като млад и динамичен политик през 1994 г. като новоизбран кмет на Истанбул. През последните шест месеца Имамоглу доказа, че има мек изказ и е силен, млад, умен, динамичен и спокоен социалдемократ, който същевременно е отворен към всички различни политически и социални групи.
      ТРУДНОСТИ ЗА ПСР
      Първото изявление на Имамоглу в неделя през нощта бе важно в това отношение. Той отправи открит призив към президента Ердоган, че е готов да сътрудничи за разрешаването на спешните проблеми на Истанбул. Националният алианс получи резултати от това партньорство и вероятно ще продължи по този начин до следващите президентски и парламентарни избори през 2023 г., ако не и преди това.
      Друг сериозен проблем за Ердоган ще възникне в случай че дисиденти като Абдуллах Гюл, Али Бабаджан и Ахмет Давутоглу решат да формират политическа партия и да привлекат редица депутати от ПСР. Този резултат от изборите в Истанбул се смята, че още повече ще насърчи Гюл и Бабаджан да засилят работите в тази насока, за да учредят тяхно движение.
      Като се има предвид, че турската икономика вероятно ще бъде изправена пред нови санкции от САЩ заради решението за разполагане на (руските) системи С-400, всички тези алтернативни политически движения ще намерят много по-добра възможност да бъдат чути от обществото.
     В светлината на всичко това Ердоган трябва да бъде много радикален в мерките си, за да предотврати по-нататъшно отслабване. В тази връзка промени в правителството и в структурите на ПСР, както и промяна във външната политика и икономиката изглеждат неизбежни.
      НОВА ЕРА
      Този процес помогна на Кемал Кълъчдароглу, лидер на НРП, и на председателката на "Добра партия" Мерал Акшенер да засилят позициите си. Този модел на алианс помогна на опозицията повече отколкото моделът на дуото ПСР-ПНД, тъй като други опозиционни партии като прокюрдската ДПН и Партията на щастието можаха също да се присъединят.
     Резултатът на изборите в неделя бе избиране на Имамоглу за кмет на Истанбул, като събра 55 процента от гласовете, което е един от най-големите рекорди за опозицията на избори в последно време. Ердоган, който казва "Този, който спечели в Истанбул, печели цяла Турция", понесе една от най-болезнените загуби в своята дълга политическа кариера.
      Това дава сигнал за нова, но много различна ера за турската политика. Възходът на Имамоглу като политик от нова генерация, бе регистриран отново в неделя, с перспективи да изгради сериозна репутация като кмет на Истанбул.
      Макар да е твърде рано да се правят предположения за това, което може да се случи по-нататък, няма да е пресилено да се твърди, че нищо няма да бъде същото.
/превод:БТА, снимика: профил на Екрем Имамоглу в Twitter/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820