EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Из. директори на КТБ критикуват квесторите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Из. директори на КТБ критикуват квесторите

mail15:40 | 08.08.2014прегледи 1066 коментарикоментари 0


Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на „Корпоративна търговска банка“ АД изпратиха молба до главния прокурор, до Управителния съвет на БНБ с копие до министрите на правосъдието, на финансите, на вътрешните работи и до квесторите на КТБ АД, в която изразяват огромното си безпокойство за това, което се случва в и около КТБ АД. Това те казват в съобщение до медиите, като настояват да се опазят оригиналните документи на КТБ АД в рамките на кредитната институция и за пресичане на незаконосъобразните действия, свързани с разпространяване на информация на КТБ АД, която е банкова тайна.
Изпълнителните директорите инициират подаването на сигнала и разгласяването на случващото се в КТБ след множество сигнали от служителите на банката, притеснени от подхода към банковата документация, който се прилага от назначените от БНБ квестори.
Конкретно от квесторите са дадени:
- разпореждания за предаване на оригинални документи по множество операции и всички кредитни сделки на КТБ АД във връзка с образувани различни досъдебни производства от Софийска градска прокуратура;
- разпореждания за движение на предаваната документация под формата на открита кореспонденция, въпреки че предоставяните сведения имат характер на банкова тайна.
Изпълнителните директори мотивират молбата си с това, че този подход е недопустим, тъй като “създава условия някои лица да се възползват и да разпространяват информация, която представлява банкова тайна. […] Това е не само нарушение на разпоредбите на ЗКИ, но и проява, която би следвало да бъде разследвана от компетентните органи.
“Предаването на оригиналите на огромна част от счетоводните, касови, кредитни и други досиета като обикновена кореспонденция с други институции поставя КТБ АД в положение на нарушител на законови изисквания по опазване на банковата документация и съпътстващата я тайна за клиентските сведения и създава реални рискове за защита на интересите й в случай на възникнали проблеми с клиенти. От друга страна считаме, че КТБ АД не би могла да функционира след отпадане на специалния надзор при липса на оригинални документи по операции и сделки с нейните клиенти. Чия ще бъде отговорността за това?”, пишат още изпълнителните директори.
 

 

 


Тагове: КТБ, квестори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158