EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ИД търгува с памук, петрол + намалява заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИД търгува с памук, петрол + намалява заплати

mail10:06 | 09.12.2015прегледи 2251 коментарикоментари 0


Терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) получава финансови средства от търговия не само с нефт, но и чрез продажбата на памук, тази търговия се осъществява през Турция, пише швейцарският вестник Tribune de Geneve. „Памукът представлява един от основните ресурси в Сирия, а сега се намира в ръцете на ИД“, се казва в статията. „Именно през Турция преминава този памук, който от много време осигурява финансови средства за операциите на ИД. Суровината предварително минава през ръцете на верига от посредници, които изкарват прехраната си чрез извършване на необходимото избелване“, отбелязва изданието.

Петрол, произведен в контролираните от терористичната групировка „Ислямска държава“ части на Сирия, наистина попада в Турция през сирийско-турската граница, заяви специалният пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хокстейн, цитиран от AFP. Въпреки това, по думите му, обемът на тези доставки е незначителен. „Обемът на суров петрол, който е превозван контрабандно, е изключително малък и намалява с времето. Този петрол е без значение от гледна точка на печалба“, каза Хокстейн. Това противоречи с твърденията на Русия, че ИД печели по 2 млрд.долара годишно от износ на петрол, а търговията става с активното съдействие на Турция, Ердоган и неговото семейство.

Иранското разузнаване е направило снимки на всички възможни маршрути, по които петрола на „Ислямска държава“ попада на територията на Турция, предаде ТАСС. „Иранските консултанти в Сирия фотографираха всички възможни пътища, по които цистерните на терористите, натоварени със сирийски петрол“, попадат в Турция“, заяви високопоставеният ирански чиновник Мохсен Резаи. „Тези доказателства могат да се дадат на журналисти и да се използват от телевизиите“, отбеляза той. „Иран е готов да предостави на турското правителство необходимата информация относно търговията с петрол на „Ислямска държава. Ако то не разполага с информация за търговията с петрол на терористите, то ние сме готови да предоставим въпросната информация“, добави Резаи. Според него „страните, които участват в борбата срещу тероризма, трябва да са спокойни и да не се поддават на провокации, а да концентрират енергията си за унищожаването на „Ислямска държава“.

Групата „Ислямска държава“ печели по 80 милиона долара на месец от териториите, които контролира в Сирия и Ирак, но въпреки това изпитва финансови затруднения. Това се казва в проучване на консултантската компания IHS Conflict Monitor, цитирано от AFP.
Според компанията джихадистката група печели около половината от приходите си от данъци, а 43% от доходите си дължи на петрола и природния газ, чийто добив е намалял заради ударите на Русия и международната коалиция.
Наскоро „Ислямска държава“ е била затруднена и е трябвало да намали заплатите на бойците си, както и да увеличи цената на услугите като електричеството. Сега групата търси алтернативни източници на финансиране и налага такси на тези жители, които искат да напуснат териториите й.
Според IHS Conflict Monitor „Ислямска държава“ има шест източника на финансиране: производство и търговия с петрол и газ, данъци върху търговската дейност на нейна територия, конфискуване на земи и собственост, трафик на наркотици и антики, престъпна дейност като обири на банки или отвличания срещу откуп.

Според доклад на правозащитната организация „Амнести интърнешънъл“ терористите от „Ислямска държава“ използват оръжие, произведено в над двадесет държави – включително и такова от САЩ, Русия, Китай и държавите-членки на ЕС. Те са го получили при разграбването на оръжейните складове на армията на Ирак, предаде Новое Время.„Разнообразното оръжие, което използва „Ислямска държава“ е доказателство за това, как неконтролираната търговия с оръжие може да причини мащабни жестокости. Лошото регулиране и отсъствието на надзор над потока въоръжение към Ирак в последните десетилетия се превърна в златна мина за терористите за достъп до оръжие“, смята анализаторът на организацията Патрик Уилкън. В частност, според него, терористите от „Ислямска държава“ са получили значителен арсенал оръжие след превземането на втория по големина град в Ирак Мосул през 2014 г. Според доклада основната част от оръжието на „Ислямска държава“ е било произведено в периода между 1970 и 2000 г. Най-съвременното оръжие в арсенала на терористичната организация са зенитно-ракетни комплекси, управляеми противотанкови ракети и бронетранспортьори. Освен това съществуват индикации, че терористите от „Ислямска държава“ използват химическо оръжие.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg