EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Играчки и автомобили - най-опасните стоки в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Играчки и автомобили - най-опасните стоки в ЕС

mail14:48 | 15.04.2010прегледи 1102 коментарикоментари 0


Предупрежденията за стоки, които са опасни за потребителите, в Европейския съюз (ЕС) са се увеличили със 7 на сто за една година, а най-често проверяваните изделия през 2009 г. са били детските играчки и автомобилите, се отбелязва в публикувания днес годишен доклад на Системата за бърз обмен на информация за опасни нехранителни стоки (РАПЕКС), действаща в ЕС.
Докладът бе представен от еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали. Фактически това е годишна практическа проверка за сигурността на продуктите, предлагани за европейците на пазарите в ЕС. Безопасността е от критично значение и РАПЕКС е пример за ефикасността на сътрудничеството в налагането й, изтъкна той.
През 2009 година чрез РАПЕКС са отправени 1993 предупреждения за опасни стоки. В сравнение с 2004 година, когато директивата за системата е транспонирана в националните законодателства на страните от ЕС, броят на предупрежденията се е увеличил повече от четири пъти (468 през същата година).
Предупреждава се за опасност от използване на най-различни стоки, застрашаващи потребителите с изгаряния, отравяния, токови удари или задушавания, като солариуми, сешоари, запалки, автомати за ски. Най-много от тях и през 2009 г. са свързани с
детските играчки - 472. През миналата година са регистрирани и 146 уведомления за рискове при използване на автомобили.
Главният източник през 2009 г. за опасни за потребителите стоки, както и в предишни години, е Китай - над 60 на сто от предупрежденията са за китайски стоки. От страните в ЕС през годината РАПЕКС е получила най-много предупреждения от Испания (220), Германия (187), Гърция (154) и България (122).
РАПЕКС изисква при откриване стока, която е опасна и не отговаряща на европейските стандарти, да бъде бързо уведомявана от страната, където това е станало. След това от системата се изпращат предупреждения до всички страни членки на ЕС плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн за рисковете от употребата на същата стока.
РАПЕКС се ръководи от Европейската комисия. Към нея  искат да се включат и нечленуващи в ЕС страни като Швейцария, Турция и Хърватска.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg