EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Играта "актуализиране на бюджет 2013"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Играта "актуализиране на бюджет 2013"

mail15:45 | 01.07.2013прегледи 1045 коментарикоментари 0


Бюджетът предстои да бъде ревизиран, защото има риск за неизпълнение на приходите с около 1 млрд. лв, а разходите също не са планирани според настоящата ситуация. Това заяви на пресконференция министърът на финансите Петър Чобанов. Все още не е ясно с колко ще бъде увеличен дефицитът, защото това предстои да се уточни с анализ. Чобанов обаче бе категоричен, че и с увеличение на дефицита страната ни ще се съобрази с фискалните критерии на ЕК и че дефицитът ще бъде в допустимите рамки. Предвижда се увеличение на новия държавен дълг, който страната ще емитира, като той ще бъде под допустимата граница от 14,6 млрд. лв. до края на 2013 г.
 

По-рано в понеделник Министерство на финансите публикува месечните данни за изпълнения на бюджета. Ето подробности от тях. Фискалният резерв към 31 май 2013 г. е в размер на 5,8 милиарда лева. Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към май е положително в размер на 45,5 млн. лв. (0,1% от прогнозния БВП), като се формира от излишък по националния бюджет в размер на 71,8 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 26,2 млн. лв. За същия период на 2012 г. излишъкът бе в размер на 67,4 млн. лв. (0,1% от БВП), като се формира от излишък по националния бюджет в размер на 334,5 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 267 млн. лева. На месечна база, за месец май 2013 г., бюджетното салдо по КФП е положително в размер на 331,9 млн. лв., при 284,6 млн. лв. за май 2012 г.

От самото начало като финансов министър споделих сериозните ми опасения по отношение на планирането на бюджета - и в приходната, и в разходната част, разказва също в понеделник  Чобанов. В бюджетните приходите в последните години са залагани постъпления, които трудно могат да бъдат планирани, коментира министърът. Като пример той даде увеличаването на приходите от дивиденти, както и залагане на еднократни приходи - например такива от ВЕИ.
Очакванията за неизпълнение на приходите са въз основа на промените в политиката, както и отлагането на някои приходи във времето, които ще се проявят през следващата година - например от въвеждането на единната данъчно-осигурителна сметка, каза Чобанов.
В същото време буферите в бюджета според него са изчерпани. От началото на годината, особено при управлението на Борисов, имаме старание чрез постановления на МС средствата в централния бюджет, определени за непредвидени и неотложни разходи, да бъдат преразпределени основно по посока проекти в МРРБ, каза Чобанов. Той посочи, че по този начин са преразпределени около 130 млн. лв. Проверихме дали някои проекти не могат да бъдат отложени във времето, но за голяма част от тях договорите вече са сключени и това няма как да стане, посочи Чобанов.
От друга страна, имаме очакване за неизпълнение на приходите, а също и възникнала необходимост за някои разходи, които не са били прецизно планирани, обясни министър Чобанов причините за актуализиране на бюджета. Някои от разходите са свързани с възможността ни активно да влезем в следващия програмен период на ЕС и да можем оптимално да усвоим средствата от фондовете, посочи финансовият министър. Той каза, че се провеждат срещи с министерствата, но се оказва, че има разходи по проекти от оперативните програми, които не са предвидени в бюджета, а не могат да бъдат взети от парите за следващия програмен период - например по ОП "Транспорт". Не са планирани и някои социални разходи, добави Чобанов.

Емитирането на 800 млн. лв. държавен дълг през февруари тази година за разплащане на евросубсидиите на земеделските производители вече е възстановен от ЕС и през август ще бъде върнат, но се ограничава възможността за гъвкавост на бюджета чрез емитиране на нов дълг. Това каза министър Чобанов. Актуализацията на Бюджет 2013 ще бъде обсъдена с всички заинтересовани страни и ще бъде направена така, че да се спазват европейските правила, подчерта още той. От 1 юли са намалени разходите по министерства с 5%, което отговаря на практиката за оставане на 10% от разходите на министерствата като буфер в бюджета. Въпреки това има възникнали нови искания за разходи от министерствата в размер на 900 млн. лв. към момента и дори и преразпределението на средствата и оптимизиране на други разходи няма да могат да ги компенсират, съобщи финансовият министър.

илюстрация:EconomyNews.bg

източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg