EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Игра на нерви с Газпром,до утре,11 часа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Игра на нерви с Газпром,до утре,11 часа

mail14:30 | 14.11.2012прегледи 1106 коментарикоментари 0


От втората половина на 2013 г. у нас ще се добива природен газ от находището в Девенци и той ще бъде изкупуван от "Булгаргаз" на цена с 35% по-ниска от вносния газ. Това каза икономическият министър Делян Добрев днес. Същевременно стана известно, че „Булгаргаз” е подписал предварителен договор с компанията „Дайрект Петролиум” в петък миналата седмица, с който се дава на концесия находището в Девенци. В момента, в който договорът влезе в сила, което се очаква да е от втората половина на следващата година, „Булгаргаз” ще започне да използва количества газ от находището в Девенци, коментира още Добрев.
По-късно през деня бе съобщено, че Министерски съвет гласува решение за даване на концесия на компанията "Дайрект Петролиум" за проучвания за нефт и газ в района на Девенци, община Червен бряг. Днес ще дадем концесия на компанията и от втората половина на следващата година ще започне добивът на местен газ, съобщи Добрев.
В първите години добивът от Девенци ще бъде в размер на добитите количества от "Мелроуз Рисорсиз", така че поне още 10% от местната консумация на природен газ ще бъде осигурена от местен източник, заяви министърът. След 2020 г. местният добив ще нарасне значително и ще покрива по-голяма част от нашето потребление, прогнозира той.
Днес късно вечерта в София ще пристигне шефът на Газпром Алексей Милер, за да бъде подписан новия договор за доставка на природен газ за България, както и договорът за изграждане на българската част на газопровода "Южен поток." Цената, на която ще бъде доставян природния газ за България, обаче още не е уточнена, заяви министър Добрев.

Искам договорът с „Газпром” да е шест години плюс четири, ако примерно не намерим газ, каза премиерът Борисов в Министерски съвет днес. Днес е взето едно много добро решение отново за газово находище в Червен бряг, с. Девинци. След шест години България ще добива много газ. Вече имаме над 10 % собствено производство, английската компания „Мелроуз” го добива, и се надявам, че в рамките на шест години, ние ще имаме достатъчно количество газ, коментира още Борисов. Темата за газа ще бъде дискутирана утре, посочи той.

По повод преговорите за цената на газта, Борисов каза: „Имаме предварителни преговори, но не сме се уточнили за нищо конкретно и ясно, което да разпишем в 11.00 часа. Утре сутринта ще говорим, след това ще има пресконференция. Ако някой ви е карал от тяхна страна да ни провокирате да си кажем това, което имаме като козове в преговорите, няма да стане”, каза Бойко Борисов в отговор на въпрос за „Газпром”.
Утре в 11.00 часа ще говоря на тема газ. Понеже те много успешно играят с руските медии, пускат изявления, чакат реакция, моля ви не се подвеждайте от тях, помоли Борисов българските журналисти.
„Утре в 11.00 часа, след няма и 24 часа, толкова ли е сложно да изчакаме. Става въпрос за много пари, които досега българската икономика плаща, а ние искаме да намалим максимално цената и трябва да използваме всичките си лостове за това. Така че ни помогнете за един ден, не ни пречете”, каза още Борисов.

снимка:МС

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg