EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ив.Иванов:Такса "Задължение към обществото" ще намалее

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ив.Иванов:Такса "Задължение към обществото" ще намалее

mail09:30 | 25.02.2016прегледи 857 коментарикоментари 0


Таксата за бизнеса  "Задължение към обществото", която е част от цената на електроенергията, може да бъде намалена от 1 април, може от 1 юни, а може и два пъти, но тогава ще бъде с много по-малък процент, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му нормата на законодателството е промяна да се осъществява веднъж годишно - от 1 юли. Има изключения и законът дава възможност за промяна и на три месеца, но това не е добрата практика в регулаторите на ЕС, с които поддържаме непрекъснат контакт, коментира той.

Промяната може да настъпи заради първоначални прогнози на "Булгаргаз", че природният газ може да поевтинее през второто тримесечие с 20,64 на сто. Както е известно цената на природния газ влияе пряко върху високоефективната електрическа енергия, която е част от преференциалните цени, формиращи такса "Задължение към обществото", поясни Иванов.

"Моето дълбоко убеждение е, че добрият вариант е, е Комисията като акумулира промените, които продължават да настъпват в цената на природния газ, би трябвало да се произнесе с решение на 30 юни, когато ще има значително по-голям финансов резерв за ясно изразяване на политиката на комисията по отношение на цената, още повече като види до 30 юни динамичната промяна в тези цени", каза председателят на КЕВР.
Иван Иванов изрази очакване поевтиняването на природния газ да продължи и през третото тримесечие на годината.  Суровият петрол е ценообразуващ фактор за стойността на природния газ у нас, която се определя от КЕВР на база предходен 9-месечен период.
Запитан за отражение на поевтиняването на природния газ върху цената за бита, Иванов каза, че до определянето й от КЕВР има повече от четири месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966