EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иван Костов:Има опасност от свърхдефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иван Костов:Има опасност от свърхдефицит

mail12:16 | 11.04.2010прегледи 1684 коментарикоментари 1


Водещ: В студиото беше вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Иван Костов: Информиран съм.
Водещ: И каза, че не се казва край, стоп и че е възможно в близките месеци да се подаде, сигурно се подава някакъв документ, молба, не знам, за чакалнята на еврозоната. Как коментирате тези сигнали, че ...
Иван Костов: Това е правилната позиция. Аз така и разбрах, че в момента не може да се подаде поради обстоятелството, че бившето правителство, тройната коалиция е оставила над 2 млрд. скрити...
Водещ: 2 млрд. и 100 млн.
Иван Костов: ... които увеличават дефицита, според Евростат. Нещо, което и ние твърдяхме. За мен е изненада само колко голям става този дефицит. Това, че става 3,7% вече означава следното, че ЕС може да отвори процедура срещу България по конвергентната програма за това, че не изпълнява изискването за 3% бюджетен дефицит.
Водещ: Да обяви процедура за свръх дефицит, така ли?
Иван Костов: На свръх дефицит, да и ...
Водещ: И да иска от нас мерки как да го преодолеем, така ли?
Иван Костов: ... и ще предписва мерки във финансовата политика, каквито предписваше МВФ на правителството. Ще се изискват много по-драстични реформи и така нататък. При това положение правителството не е преценило истинските размери на бедствието, което им е оставено и наистина не може да подаде документи за кандидатстване през тази година, но ние така и разбрахме, че в момента не може. Би трябвало усилията следващата година да се подновят и решаващо е да се одържи дефицитът под 3%...което ще бъде много трудна задача.
Водещ: Възможно ли е?
Иван Костов: Зависи, зависи каква политика ще се следва. Ако се следва политика на смели реформи, кризата много бързо може да бъде пресечена. Вие си спомняте и 1991, 1997 година с много бързи и решителни действия за около половин година, но наистина драстични реформи. Колкото повече се отлагат, толкова по-болезнени и драматични ще са тези реформи.
Водещ: Сигурно. Ревизия на бюджета трябва ли?
Иван Костов: То е въпрос на политика на правителството. Ревизия, сега е момента да напомня, ние искахме ревизия и актуализиране на бюджета за 2009 година още по време на годината и настояхме това да се извърши. Това беше първото нещо, което искахме от ГЕРБ и много съжалявам, че нито компетентността, нито волята политическата и опитът им достигнаха да направят тази актуализация. Сега дали ще актуализират бюджета за 2010 година практически е въпрос на инструменти.
Водещ: И не е толкова важно.
Иван Костов: Да се надяваме, защото ако се изтърве дефицитът пак над 3% тогава това означава, че автоматично ЕС ще отвори процедура за свръх дефицит срещу България и ще започне да предписва мерки.
Водещ: Тези 60 мерки, кратко, как гледате на тях? Те няма да бъдат приети от Народното събрание, няма да бъдат изпратени за приемане. Там трябва да се прави закон...
Иван Костов: Трите мерки, които няма да бъдат приети в Народното събрание не са силни мерки, не са решителни мерки, не са мерки срещу кризата, не са мерки, които ще задвижат реформите в България.
Водещ: Как гледате на предстоящата нова сесия на Народното събрание? Разбирам, че министър Дянков се е срещнал с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и е поискал тези промени свързани с антикризисните мерки да минават следващата седмица, по-следващата като най-важно.
Иван Костов: Аз по принцип на мнението, което Синята коалиция изрази, че тези мерки, въобще не беше този политически дебат, от който те трябваше да се създадат. Политическият дебат е между тези, които са облечени с доверието на хората, а не със синдикатите и с работодателите, които представляват своите групови интереси или интереси на гилдия. Поради тази причина тези 60 мерки в никакъв случай не могат да получат тази подкрепа, която се очаква от правителството. Аз се радвам, че премиерът се дистанцира практически от тях и няма да настоява по начина, по който авторите им настояват да бъдат приети.
Водещ: Не сте имали разговори с премиера, не сте консултиран за антикризисните мерки?
Иван Костов: Не, не сме консултирани и това е най-странното, но дебатът политическия за мерките не може да бъде избегнат, така че това, което ще се случи през тази сесия в Народното събрание ще бъде, ще кажа и ще подчертая, закъснял дебат по антикризисни мерки, който трябваше да се води точно преди една година или да речем преди 9 месеца.
Водещ: Иначе вътре в Синята коалиция с Мартин Димитров нямате разминавания?
Иван Костов: Не, напротив, мисля, че нашите позиции се консолидират. Ние направихме всичко възможно да бъдем отворени, да предложим различни мерки, гледани по различен мерки. Практически от нашите мерки, от нашите и на СДС са приети по две, три, което е несъществено, ако говорим за тези 60.
Източник:Неделя 150, БНР


Тагове: дефицит, бюджет
 
Коментари
 
Чета - 16-07-2011 г. 22:11:41

11.04.2010 г. Исторически текст!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg