EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иван Гешев с указ за назначаване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Иван Гешев с указ за назначаване

mail12:57 | 19.11.2019прегледи 313 коментарикоментари 0


Президентът Румен Радев е подписал днес указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Това каза държавният глава в изявление за медиите на "Дондуков" 2 по повод повторния избор на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.
Преди изявлението президентът се срещна с избрания за главен прокурор Иван Гешев в сградата на президентската институция.
Радев напомни, че в началото на месеца той върна предложението на Висшия съдебен съвет за главен прокурор, подчертавайки, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее, заяви президентът. По думите му, няма как обаче той да се вслуша в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите, каза Радев и добави, че затова няма да допусне точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги е отстоявал.
Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор, като преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона - без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта, заяви Румен Радев. По думите му, "българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ". Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор, каза президентът Радев. Не селективно посочвани, а всички виновни, подчерта държавният глава. По думите му, от това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост.
В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзката с други институции, каза Румен Радев. По думите му, това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации, съобщи президентът.
Той посочи, че от ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда.
Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите, заяви още президентът Румен Радев.

Прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на хората за справедливост, бяха първите думи на избрания за главен прокурор Иван Гешев, след среща с президента. Той отрече да е работил селективно по делото КТБ. Така, както и всички, разследвали фалита на банката. Не прокуратурата е причина за всички проблеми в държавата. Тя трябва да остане в съдебната власт, смята Гешев и заяви, че борбата с престъпността зависи от правоохранителните органи, прокуратурата и съда. И не може една структура да бъде обвинена, че цялата система не работи, посочи още Гешев. Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми, каза още сегашният заместник-главен прокурор и обеща да развенчае мита, че главният прокурор разпорежда всичко./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg