EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ив Сен Лоран – забележителният "шивач"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ив Сен Лоран – забележителният "шивач"

mail11:30 | 22.08.2011прегледи 1131 коментарикоментари 0


"Ив Сен Лоран е може би най-забележителният, заедно с Шанел и Диор, "шивач", както самият той нарича себе си", каза в интервю за БГНЕС Галина Меламед, преводач на биографията на талантливия дизайнер, която днес излиза в България.
"Аз рисувам върху жените", е споделил самият Ив Сен Лоран. В модата като форма на изкуство и колекциите си като начин да изрази себе си, дизайнерът открива оръжие срещу снобизма и буржоазията на Париж през 50-те и 60-те години на миналия век. Със своите творения, иновативност и креативност той прави революция в модната индустрия и дава своята трайна заслуга за начина, по който светът се облича и до днес.
"Биографията на Ив Сен Лоран на издателство "Колибри", която днес излиза на родния пазар, е първата книга в България за толкова велик представител на висшата мода като Ив Сен Лоран", обясни преводачката на книгата Галина Меламед.
Лоранс Бенаим, френска журналистка, ръководител на едно от големите модни списания в Париж "Стилет", разказва историята на човек, роден в Оран в Алжир, който едва 13-годишен се зарича, че един ден името му ще е изписано с огнени букви на "Шан-з-Елизе". Разказ за младежа в тъмния костюм, който живее в свой собствен замечтан свят на изтънченост, свобода и артистичност. История за мъжа, който минава през депресия, алкохол, наркотици, електрошокове, но оставя зад гърба си могъщата модна империя, известна просто с инициалите си YSL.
Неговите творения са провокирани от изкуството на Пикасо и Брак, от киното, театъра, операта и балета, за които от малък мечтае да прави костюми. "Той е направил костюми за много филми, работел е с известни режисьори като Луис Бунюел, творил е за редица театрални и балетни спектакли", разказва Меламед.
Въпреки успехите си, той не се определя като дизайнер или моделиер на 20 век, какъвто по-късно го наричат наследниците му в модния свят. За себе си е просто "шивач", който "рисува по женския силует".
Стартът на творческата му кариера дава Мишел Де Брюноф, главен редактор на френското издание на сп. Vogue. Той подкрепя младия талант и го окуражава да стане моден дизайнер. Редакторът показва скици на Кристиан Диор, а той го наема моментално за свой асистент. Когато Диор умира 4 години по-късно, Ив Сен Лоран застава начело на модна къща Dior едва на 21 години и успява да я спаси от банкрут.
"С първите му колекции като художествен директор на марката се вижда, че Лоран е различен от Диор. Той не се придържа към разбиранията на Диор за жената, която трябва да е като цвете. Ив Сен Лоран освобождава жената и й намира ново място в обществото", казва Галина Меламед.
За дизайнера модата е преди всичко състояние на духа, а роклята не е архитектура, а дом: тя не е ушита, за да бъде съзерцавана, а за да бъде обитавана. Жената, която е в нея трябва да се чувства красива в нея и да й е удобно. Всичко останало е измишльотина", споделя самият Ив Сен Лоран. "Питат го коя е най-елегантната жена, а той отговаря: жена с пуловер, пола и мъж до нея", цитира големия моделиер Меламед.
Емблематичните му колекции са вдъхновени от Мондриан и поп арт - дамските сака тип сафари и най-вече смокинга в комбинация с мъжки тип панталон и прозрачна блуза. Галина обяснява, че единственото, за което е съжалявал Ив Сен Лоран е, че не е създал сините дънки, които дават такава свобода на жените. Върха на славата си той достига с облеклата в линията "трапец" – тесни в раменете, с широки, въртящи се поли.
С линията си "Освобождение" творецът разпалва истински пожар в модните среди. Тя го налага като първият моделиер в стила ретро, но печели бурни критики. 84 манекенки дефилират без музика. Рижави красавици и черни богини преминават без усмивка... ноктите им са лакирани, а устните кървавочервени. Шокират не дрехите, а стилът, гримът на тези жени, походката им – с една дума духът на колекцията. С линията дизайнерът пръв се осмелява да демонстрира властната жена, която желае да не бъде равна на мъжа, а да му се опълчи. "Знае как да разчупи модата, да я разкрепости и да я направи по-демократична", казва Галина Меламед.
След смъртта на легендарния дизайнер се чуха и тъжни приказки за депресия, ужасяващ страх и признание от близките му, че той е бил винаги сам със себе си. "Изключително чувствителен човек, много затворен. Винаги живее в своя, замечтан свят без никаква практичност. Това е причина за неговия край като моден гуру, позволява на големите акули като Гучи да го "глътнат", споделя Меламед. "Той е творец в своите си води... човек, който казва за себе си "аз съм шивач" , а в същото време е истински перфекционист. В собствената му модна къща се шие на ръка, всичко се изкусурявало до милиметър, всеки тигел е бил изпипван до съвършенство. Модната му къща е била неговия дом", казва преводачката. Тя определя Ив Сен Лоран като един от създателите на съвременната мода. "Разбира се не единствен, но се нарежда сред големите класици в модата", казва още тя.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg