EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Хърватия без реформи от популистки страх

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Хърватия без реформи от популистки страх

mail10:15 | 31.10.2010прегледи 388 коментарикоментари 0


Управителят на хърватската Централна банка Желко Рохатински отбеляза, че Хърватия е направила грешка, като е решила да не иска помощ от МВФ, за да се справи с финансовата криза през миналата година, предаде Асошиейтед прес.
Рохатински каза, че и той, и правителството са считали, че ще преодолеят кризата без външна помощ, но са се излъгали. Правителството многократно изрази увереност, че е в състояние да се справи с финансите си без външна помощ. Премиерът Ядранка Косор обаче се въздържа от сериозни икономически мерки, заради опасения от протести на профсъюзите, пенсионерите и други социални групи година преди новите избори.Реакцията на Хърватия срещу кризата е била "вяла" и в икономиката не са били направени никакви съществени реформи, оцени управителят на Централната банка.
Рохатински прогнозира, че икономиката, която миналата година е отбелязала 5,8% спад, ще се свие с още 1,9% през тази година, а през 2011 г. се очаква само 1,5% растеж.
"Не сме готови за промените. Вярваме, че когато световната икономика излезе от кризата, ще изтегли и нашата, но няма да стане така", каза още той.
Косор отново подчерта, че Хърватия "може да реши сама проблемите си" и че споразумение с МВФ ще изисква намаляване на заплатите на държавните служители, пенсиите и социалните помощи.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg