EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Хърватия в омагьосан икономически кръг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия в омагьосан икономически кръг

mail17:57 | 29.05.2009прегледи 1242 коментарикоментари 0


zagreb1Хърватия, която се надява да стане член на ЕС през 2010, върви към икономически упадък със застаряващото си и обедняващо население, независимо от сегашната икономическа криза, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Само една трета от пълнолетното население на страната, което възлиза на 4,5 милиона души, в момента има работа. Очаква се нови 50 хиляди да останат без работа към края на годината.
От 1,5 милиона служители, по-малко от един милион на работното си място създават добавена стойност, каза Любо Юришич, професор по икономика в Загребския университет.
Това, което влошава всичко, е фактът, че възможността на Хърватия за маневри е строго ограничена заради това, че националният й дълг е $54 млрд., което отговаря на 90 % от БВП. Обслужването на дълга става все по-трудно, тъй като традиционните източници на приходи - туризмът, както и кредитните пазари, "пресъхват".
Хърватия всяка година харчи 3-4 милиарда евро повече, отколкото печели и това трябва да спре, каза Юришич.
Средната месечна заплата е около хиляда долара, докато средната пенсия на пенсионерите, които са един милион, е около една трета от тази сума.
Най-бедните пенсионери, около 250 хиляди души, трябва да оцеляват със 100 долара месечно.
Хърватия, чиято нация вече е "възрастна" със средна възраст 39,1 години, според статистически данни от преброяване на населението от 2001, е изправена пред намаляване на населението и пред "демографска бомба със закъснител", тъй като
имиграцията и смъртните случаи надвишават ражданията. Според оценка на социолога Даворко Видович, ако тази тенденция се запази, хърватското население ще намалее до 3,68 милиона души през 2031 година, а през 2050 година ще бъде едва 3,5 милиона души.
Ситуацията, в която поколенията напускат завинаги, е изключително опасна, предупреди анализаторът Зденослав Сантич. Днес главно работниците в нископлатения индустриален сектор като текстилната промишленост и дървообработването
остават в Хърватия, докато младите и образовани хора са по-мобилни и много от тях напускат страната в търсене на по-добри перспективи.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905