EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И туризмът търпи загуби от блокадата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И туризмът търпи загуби от блокадата

mail11:15 | 24.02.2016прегледи 727 коментарикоментари 0


В резултата от блокадата на българо-гръцката граница започнахме да анулираме резервации, каза в предаването на БНР „Преди всички“ Здравка Чимева – представител на туристическа агенция в Благоевград: Имахме една група, която беше за карнавала в Ксанти, хората се отказаха. За Великден започнаха анулациите за пътувания в Гърция. Резервациите, които ги правим за лятото вече са малко нестабилни. Има само запитвания, хората не са потвърдили резервациите. Всичко това води до безкрайно напрежение и несигурност и сред нас като туроператори, и сред нашите клиенти. Здравка Чимева каза още, че има масово анулиране на резервации от гръцки туристи в хотели в Банско и Сандански. По думите й има и много косвени загуби, които търпят секторите, предоставящи услуги на туристите - магазини, ресторанти.

Загубите за родния туризъм от блокадата на българо-гръцката граница са сериозни, твърдят, че са в размер на около 1 млн. лв. Това коментира за БГНЕС доц. д-р Преслав Димитров, заместник-декан на Стопанския факултет и ръководител на катедра "Туризъм" в ЮЗУ.:

"Тези две седмици неуредици на ГКПП-та доведе наистина до отказ от резервации в Сандански, Банско, Пловдив и Велинград, защото точно те са дестинациите, посещавани от гръцки туристи. Същото се отнася и за пътуващите за почивка в Гърция, които обикновено пред уикендите посещават и България. Това показват изчисленията на експерти от браншовите организации в сектора на туризма. Данните са окрупнени, макар че едва ли ще се различават много от реалната статистика. Гърция тепърва ще страда от тази блокада, поради страха на българите да планират почивката си за великденските празници в южната ни съседка. Те са наплашени от действията на гръцките фермери. Цяла Северна Гърция разчита на българските, румънски и сръбски туристи, и в много по-малка степен - на английските и руските, защото за последните този регион е непривлекателен. А едни контрамерки от българска страна могат сериозно да ударят малкия и среден бизнес там, който залага на туризма за постъпленията си. Зимния туризъм у нас се оказа този сезон по-добър от очакванията. Най-вече, защото Турция като че ли направи услуга на българската туристическа индустрия заради разрива си с Русия, и последвалата игра на нерви с търговските санкции. А голяма част от руските туристи, които по традиция празнуват Рождество Христово в Турция, се насочиха към България."

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1083