EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Сърбия ще избегне гръцкия сценарий

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Сърбия ще избегне гръцкия сценарий

mail15:40 | 23.03.2010прегледи 475 коментарикоментари 0


Сръбски експерти смятат, че  в Сърбия  не би трябвало да има гръцки сценарий, предаде агенция Танюг, която цитира мненията на директора на сръбската правителствена канцелария  за европейска  интеграция  Милица Делевич, на главния редактор  на списание " Економист" Милан  Чулибърк и Душан Павлович от  Факултета по политически науки.
Делевич каза, че някакви последици все пак ще има, но не във финансов смисъл, а  преди всичко  в политиката на  Атина за  бързо присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.
Според Делевич докато Гърция има проблеми, които трябва да реши, трудно ще може с досегашната енергия да се посвети на присъединяването на  страните от Западните Балкани към ЕС, а самият ЕС заради проблемите с  Гърция  ще може да отдели
по-малко време  за процеса на разширяване.
Делевич заяви по сръбската държавна телевизия РТС , че Сърбия със стъпките, които е направила миналата година,  е успяла да  стане една от малкото страни, която по време на кризата е успяла да повиши кредитния си рейтинг.
Според Чулибърк кризата  в Гърция не би трябвало да се отрази  на живота на сръбските граждани, тъй като това не е криза  на финансовия и банковия сектор, а е възникнала от  ненужно харчене на държавни пари.
Що се отнася до банковия сектор, той в Гърция е относително стабилен и не би трябвало да очакваме  проблеми с гръцките банки, смята  Чулибърк.
И Павлович смята, че сега не е възможно гръцкият сценарий да се повтори в Сърбия,  посочвайки, че има  много начини да се реши проблемът, а това са  намаляване на 
общественото потребление и на задлъжняването и продажба на  държавни предприятия.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg