EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И ресторантите отбелязват месото „Стара планина”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И ресторантите отбелязват месото „Стара планина”

mail16:30 | 15.09.2010прегледи 861 коментарикоментари 0


Месните продукти по „Стара планина” вече се използват в някои ресторанти, заяви пред агенция Фокус вицепрезидентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Иван Манчев.
Когато в ресторантите се използват месните продукти по утвърдения от НВМС стандарт, това все още не се отбелязва в менюто, но се отразява на цената на ястието, която е по-висока, обясни още Манчев. Заради кризата клиентите обаче търсят по-евтините ястия.
Повечето от ресторантите у нас са намалили приходите си с 15-20 % спрямо миналата година. „Ако миналата година един клиент е харчел между 20 или 30 лв. за ресторант, сега харчи между 12 и 15 лв. Така че консумацията на потребителя е намаляла”, коментира още Манчев.
В момента на пазара са останали доста от качествените ресторанти, някои обаче са пред затваряне поради липса на клиентела. На работата на ресторантите се е отразил и по-силният контрол на държавните институции.
„Повишиха се изискванията спрямо контрола на храни и качеството на издаване – РИОКОЗ и ДВСК започнаха да бъдат по-взискателни и към самия продукт. Неимоверно това ще повлияе на консумацията в ресторантите като сегмент.
Веригите за бързо хранене печелят от това, че хората разчитат на евтините храни, посочи още Иван Манчев. Бързо приготвените храни обаче са нездравословни, проблем е и ниската култура на българина по отношение на храненето. Повечето българи у нас нямат много средства за обяд, когато са на работа. „В Италия ако отидете, ще видите, че по обед ресторантите са им пълни, защото се обръща внимание на здравето. Доброто хранене е добро здраве”, каза Иван Манчев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg