EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И прокурорите в атака срещу Симеон Дянков

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И прокурорите в атака срещу Симеон Дянков

mail18:46 | 04.01.2010прегледи 946 коментарикоментари 0


Асоциация  на прокурорите в България е изпратила свое становище по повод неизплатените бонуси на съдебната система до премиера и главния прокурор.

Ето избрани извадки от него:
”По  наше мнение, последните действия на финансовото  министерство не бяха адекватни на създалата се ситуация и поставиха  в още по-унизително положение  съдебната система. Формалното изпълнение на задълженията на господин министъра, в изпълнение на Закона за държавния бюджет, ние възприехме като опит „да се затвори устата” на магистратите. Останахме с впечатлението, че правителството чрез министерството се опита да манипулира магистратите и да спре започнатото от колегите дело във Върховния административен съд срещу мълчаливия отказ на Министъра на финансите да изпълни задълженията си.”

„Магистратите  и служителите получиха незаслужено негативна оценка за работата си. Почувствахме се унижени и оскърбени от отношението на правителството, в частност на министъра на финансите. Непревеждането на дължимите суми в бюджета приехме като директна отрицателна оценка за работата на цялата система, на всички магистрати и служители, без да се дава сметка, че огромна част от хората, които работят в системата, са съвестни и отговорни граждани. Неплащането се възприе като наказание, а ние сме убедени, че не заслужаваме подобно отношение.”

„Министерството  на финансите показа пълно непознаване на условията на труд и натовареността на магистратите и съдебните служители. През тази година значително се подобриха показателите за количеството и качеството на свършената от съдебната система работа. Положихме огромни усилия, за да се противопоставим на вълната от престъпност, породена от икономическата криза. Съдебната система беше едно от най-натоварените и работещи звена в държавната машина. Положеният труд от хилядите магистрати и служители не може и не трябва да бъде омаловажаван. За магистратите няма почивен ден и работно време – те са на разположение денонощно, в почивни и празнични дни.”

„Отказът да бъдат изплатени средствата от собствения ни бюджет, които са спестени с усилия и труд, за сметка на незаетите бройки, подейства демобилизиращо и на прокурорите, и на служителите. При създалата се ситуация, ще бъде невъзможно за административните ръководители да убедят колегите си занапред да полагат допълнителни усилия, извън отредените им от закона. Подобни мерки не биха могли да мотивират към по-голяма ефективност и подобряване на работата в бъдеще.”

„За  съжаление, се стигна и до друг нежелан резултат – създаде се излишно обществено напрежение, което провокира най-злостни нападки и оценки срещу съдебната система. Някои хора, очевидно засегнати от решенията на отделни магистрати, изтълкуваха по своему действията на министъра на финансите и окуражени, отправиха непремерени нападки спрямо съдебната власт. Известно ни е, че имиджът на системата не е на високо равнище, но смятаме, че общата цел – борбата с престъпността и издигането на правосъдието на европейско ниво, е задължение както на съдебната, така и на изпълнителната власт. Поставени бяхме в положение, да се чувстваме виновни и отговорни за кризата в страната, за липсата на средства в бюджета, за скандалите около назначенията на административни ръководители и случаят „Красьо”. Скандалите са много, но отговорността е лична и не може да се носи от всички.”


„С неизплащането на средствата от бюджета се създаде напрежение вътре в системата, между ВСС и магистратите. ВСС беше поставен в унизително положение, тъй като не успя да защити бюджета на съдебната система. Членовете на съвета не можаха аргументирано да обяснят, защо магистратите и служителите в системата заслужават да получат материално стимулиране. По този начин ВСС си навлече незаслужено гнева на прокурорите. Стана ясно, че съдебната власт не разполага с механизъм за защита на конституционно уредените прерогативи.”

„Превеждането  на  трудовото възнаграждение за месец декември 2009 г. още в началото на месеца и указанията на ВСС и  ВКП за изчисляване на ДМС и  изготвяне на платежни нареждания създадоха  убеждението, че те действително ще бъдат  изплатени. Това мотивира магистратите и служителите да изразходват предварително получените средства, вследствие на което, и при създалата се обстановка, те бяха поставени в унизителното положение на хора, лишени от възможност да посрещнат достойно коледните и новогодишните празници.”


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg