EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И ООН против долара като резервна валута

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И ООН против долара като резервна валута

mail11:30 | 30.06.2010прегледи 1384 коментарикоментари 0


Експерти от ООН препоръчват понижаване на зависимостта на световната икономика от долара, както и да бъде преустановено използването му като резервна валута. Това става ясно новия доклад на ООН на тема „Обзор на световното икономическо и социално положение, 2010 г.: ново развитие”, съобщават руските издания Ведомости и ПРАЙМ - ТАСС.
„Доларът показа своята нестабилност, а резервната валута би трябвало да е устойчива,” отбелязват експертите на ООН. По техни оценки, последната икономическа криза е нанесла сериозен удар на развиващите се страни като причина за това има сериозното отслабване на долара.
Международното общество трябва да „създаде нова световна резервна система, която да не се основата само на долара като единствена резервна валута”, се отбелязва в доклада. Новата резервна система „не е задължително да бъде базирана само на една валута, нито пък на няколко национални валути,” отбелязват експертите на ООН.
Като алтернатива на долара авторите на доклада предлагат да се използват т.нар. „специални права на тираж”- изкуствено резервно платежно средство, емитирано от МВФ. Експертите от ООН не за първи път предлагат доларът да се замени с нова резервна система, базирана на СПТ. В подкрепа на идеята се изказа и известният икономист Джоузеф Стиглиц, оглавяващ на един по- ранен етап експертната комисия на ООН. Редица други държави, сред които Русия и Китай, също подкрепят подобна идея за резервна валута.
Преди дни компанията RBC представи данните от допитване до 440 банкери и управители на хедж - фондове за мнението им за световната валута.
Над 80 % от запитаните са убедени, че в близките 3 години американският долар ще остане водеща резервна валута за всички държави по света. Що се отнася за близките пет години, увереност в долара и доминиращата му позиция на резервна валута са заявили едва 57 % от банкерите.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037