EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И Испания започна банкови национализации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Испания започна банкови национализации

mail20:32 | 27.04.2009прегледи 1010 коментарикоментари 0


Central-Bank-SpainИспанската централна банка ще спаси закъсалата регионална спестовна банка Caja Castilla la Mancha (CCM), съобщи правителството в неделя. То бе принудено за пръв път от 1993 насам да предприеме извънредни мерки заради ефекта от финансовата криза и краха на имотния пазар.
Целият борд на банката ще бъде заменен с представители на централната банка, а CCM ще получи средства плюс държавни гаранции, достигащи 9 млрд. евро. Това обяви министърът на икономиката Педро Солбес, като допълни, че се започва с инжектиране на 2-3 млрд. евро и че се надява реално взетите от CCM пари да са много по-малко.
"Испанската финансова система е изключително стабилна", добави Солбес. Той посочи, че става дума за изолиран инцидент и че CCM ще посрещне всичките си задължения към кредитори и депозитари. Но Солбес отказа да гарантира безпроблемно бъдеще за спестовните банки, раздали милиарди евро ипотечни кредити в годините на имотния бум. Той поясни, че никой не е застрахован в сегашната глобална криза.
Тези банки не са листвани на борсата и са тясно свързани с регионалните правителства.
В края на 2008 лошите кредити на CCM са били около 5% от кредитния й портфейл, твърди Ройтерс, цитирайки източници, близки до банката. Според последния й отчет към края на 2007 CCM е имала активи от 24.5 млрд. евро, 582 клона и почти 3 хил. служители.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg