EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

И Дойче банк заплашва Шотландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Дойче банк заплашва Шотландия

mail12:30 | 15.09.2014прегледи 1143 коментарикоментари 1


Ако Шотландия получи независимост след предстоящия на 18 септември референдум, икономиката на страната ще бъде изправена пред "катастрофални последици", съпоставими по мащаби с Голямата депресия от 30-те години на миналия век в САЩ. Това се посочва в официалния доклад на най-голямата инвестиционна банка в Европа Дойче банк, цитиран от британските медии.
Според документа след евентуално излизане от Обединеното кралство банковата система на Шотландия ще бъде дестабилизирана. Причината за това е, че финансовите институции на страната, получила независимост, вече няма да могат да разчитат на ликвидността на централната банка - Банк ъв Ингланд, от която преди това те са вземали кредити. Според анализатори това ще направи финансовата система на Шотландия "крайно уязвима".
Друг фактор на нестабилност може да се окаже наложителният отказ от сегашната валута - британската лира, за което настоява Лондон. Управителят на Банк ъв Ингланд Марк Карни преди време даде ясно да се разбере, че не са възможни нито банковият, нито валутният съюз между двете страни при отделяне на Шотландия от Обединеното кралство, защото те биха означавали "субсидиране на икономиката" на друга държава, а британските данъкоплатци никога не биха приели. Според експертите на Дойче банк всичко това ще доведе до значително поскъпване на кредитирането и до масово изтичане на капитал от икономиката на независимата страна."Всяка страна има правото на самоопределение, в това няма съмнение, но понякога отрицателните икономически последици от подобни фундаментални решения се оказват в пъти по-лоши и от най-песимистичните прогнози", посочва главният икономист на Дойче банк Давид Фолкертс-Ландау, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 


 
Коментари
 
Via Fiscalis - 15-09-2014 г. 12:45:03

този анализ проповядва единствено тесните интереси на определени кръгове. Едва ли икономиката на Шотландия зависи толкова много от британския паунд, колкото Англия от нефта на Шотландския шелф, морските пътища и риболова.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg